Protesti u Minneapolisu zbog ubistva tamnoputog muškarca

Policija u Minnesoti ustrijila je 20-godišnjeg Dauntea Wrighta, nakon što je zaustivala njegovo vozilo zbog saobraćajnog prekršaja.

Demonstranti su se okupili ispred zgrade policijskog odjela Brooklyn Centra u nedjelju navečer (AFP)

Protesti protiv američke policije izbili su u nedjelju u Minnesoti nakon što je policajac ustrijelio mladog tamnoputog muškarca po zaustavljanju njegovog vozila zbog saobraćajnog prekršaja oko 16 kilometara od mjesta na kojem je ubijen George Floyd tokom hapšenja u Minneapolisu prošlog maja.

Bijesne gomile su se u stotinama okupile ispred zgrade policijskog odjela Brooklyn Centra u nedjelju navečer, policajci u zaštitnoj opremi su ispaljivali gumene metke, omamljujuće granate i puštali oblake hemijskih iritansa, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Rođaci i guverner Minnesote, Tim Walz, muškarca kojeg je ubila policija identificirali su kao Dauntea Wrighta (20).

Walz je rekao u saopćenju da nadgleda proteste u Brooklyn Centru, predgrađu Minneapolisa, “dok naša država oplakuje još jedan tamnoputi život kojeg je uzela policija.”

Nedozvoljeni osvježivači zraka

Protupolicijski demonstranti su već proveli prethodne dane protestujući u Minneapolisu, dok suđenje Dereku Chauvinu, bivšem bijelom policajcu, ulazi u treću sedmicu suđenja okruženog pregradama i vojnicima iz Nacionalne garde.

Chauvin je osuđen za ubistvo zbog klečanja na vratu Floyda, 46-godišnjeg Afroamerikanca u lisicama, tokom smrtonosnog hapšenja prošlog maja, čiji je video izazvao globalne proteste protiv policijske brutalnosti.

Protupolicijski demonstranti su i prethodnih dana protestovali u Minneapolisu zbog suđenja policajcu koji je ubio Georgea Floyda (EPA)

Wrightova majka, Katie Wright, rekla je novinarima da je primila poziv od sina u nedjelju popodne, s riječima da ga je policija zaustavila zato što je imao osvježivače zraka koji su visili s retrovizora, što je ilegalno u Minnesoti. Mogla je čuti policiju kako govori njenom sinu da izađe iz vozila, rekla je.

“Čula sam prepiranje i policajca kako govori ‘Daunte, nemoj bježati’, rekla je kroz suze. Poziv se završio, a ona je ponovno pozvala sinov broj, na koji je odgovorila njegova djevojka rekavši da je mrtav u vozačkom sjedalu.

U saopćenju, policija Brooklyn Centra rekla je da su policajci nešto prije 2 popodne zaustavili muškarca zbog saobraćajnog prekršaja te pronašli da je postojala otvorena tjeralica protiv njega. Dok ga je policija pokušavala uhapsiti, vratio se u auto. Jedan policajac je ustrijelio muškarca, koji nije bio identificiran u saopćenju. Muškarac se odvezao nekoliko ulica dalje prije nego što je udario drugi automobil i umro na licu mjesta.

U toku istraga

Policija kaže da su tjelesne kamere obojice policajaca snimale incident. Državni ured kriminalne istrage istražuje pucnjavu.

Ogranak Američke unije za građanske slobode u Minnesoti je rekao da bi slučaj trebala istražiti druga nezavisna agencija i zahtijevati trenutno objavljivanje bilo kakvih videa koji postoje o pucnjavi.

Porodica i prijatelji stradalog 20-godišnjaka Dauntea Wrighta (AP)

Grupa je kazala da je “duboko zabrinuta što je policija osvježivače zraka iskoristila kao izgovor za zaustavljanje, nešto što policija često radi kad su u pitanju tamnopute osobe.”

Blizu mjesta ubistva, demonstranti su bijesno vikali na grupu policajaca u zaštitnoj opremi koji su ispred sebe držali dugačke pendreke. Neki demonstranti su vandalizirali dva policijska automobila, bacajući na njih kamenje i skačući po njima. Policajci su ispalili gumene metke, pogodivši barem dvije osobe u gomili, zbog čega je barem jedan muškarac krvario iz glave, rekao je Reutersov svjedok, prije nego što su demonstranti otišli pred zgradu policije.

Pucnjava u nedjelju je bila “tragična”, rekao je gradonačelnik Brooklyn Centra, Mike Elliott.

“Molimo demonstrante da nastave biti mirni i da se s mirnim demonstrantima ne ophodi sa silom”, rekao je u saopćenju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada