Navalni izgubio 15 kilograma, žele ga silom hraniti

Vođa ruske opozicije štrajkuje glađu i traži da u zatvoru dobije primjerenu ljekarsku brigu.

Saveznici Navalnog tvrde da uprava zatvora ne dopušta da zatvorenika pregleda vanjski ljekar (Reuters)

Uprava zatvora u kojem je smješten Aleksej Navalni prijeti da će ga prisilno hraniti, pošto kritičar Kremlja štrajkuje glađu, te je od dolaska u zatvor prošlog mjeseca izgubio 15 kilograma, poručili su saveznici zatvorenog opozicionog čelnika.

Navalni je težak 77 kilograma, osam manje od težine na početku štrajka glađu i 15 manje od težine u trenutku dolaska u kaznenu koloniju, objavljeno je na službenom Twitteru Alekseja Navalnog.

„Uvidjevši ozbiljnost štrajka glađu, uprava prijeti da će početi prisilno hranjenje svakog dana. Istovremeno, Aleksej je premješten s medicinskog odjela”, dodaje se u objavi.

Saveznici Navalnog tvrde da uprava zatvora ne dopušta da zatvorenika pregleda vanjski ljekar, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Vođa ruske opozicije i protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina krajem marta počeo je štrajk glađu tražeći da u zatvoru dobije primjerenu ljekarsku brigu zbog akutne boli u leđima i nogama.

‘Možda u situaciji spore smrti’

Kremlj je odbio komentirati zdravstveno stanje Navalnog objasnivši da je to stvar državne zatvorske službe.

Ta je služba ranije kazala da Navaljni prima potrebnu terapiju.

Navalni je zatvoren u februaru i osuđen je na dvije i po godine zatvore zbog kršenja uslovne kazne.

Amnesty International prošle sedmice ustvrdio je da Navalni, koji je prošle godine otrovan nervnim agensom novičokom, sada pati od nedostatka sna te da u zatvoru nema ljekara kojem može vjerovati.

“Rusija, odnosno ruske vlasti, možda dovode Navalnog u situaciju spore smrti i pokušavaju prikriti što se zapravo događa s njim”, kazala je tada za Reuters glavna sekretarica Amnesty Internationala Agnes Callamard.

 

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada