Najveći upad do sada: U tajvanski prostor ušlo 25 kineskih aviona

Među njima je bilo 18 lovaca i četiri bombardera.

Bombarder H-6K može nositi nuklearno oružje (AP)

Vlada Tajvana objavila je da je 25 kineskih aviona, među kojima su bili i borbeni lovci i bombarderi, ušlo u ponedjeljak u odbrambenu zonu tog azijskog otoka, što je do sada najveći upad kineskih aviona u tajvanski prostor.

Peking nije odmah komentirao događaj.

Izvještaj dolazi nakon što je američki State Department u petak objavio nove smjernice koje će američkim zvaničnicima dati veću slobodu u susretima sa tajvanskim predstavnicima, u cilju produbljenja odnosa dvije zemlje.

Tajpej, za koji Peking tvrdi da pripada Kini, posljednjih mjeseci se žalio na stalne ulaske kineskih aviona u svoj prostor.

Raketni sistemi pratili avione

U posljednjoj takvoj misiji učestvovao je 25 aviona među kojima je bilo 14 lovaca J-16 i četiri J-10, četiri bombardera H-64, koji mogu nositi nuklearno oružje, dva protupodmornička aviona i jedan za rano uzbunjivanje, tvrdi tajvansko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo tvrdi da je da su poslati borbeni avioni da presretanu i upozore kineske letjelice, ali i da su njihovi raketni sistemi pratili njihovo kretanje.

Kina je u prošlosti ovakve misije objašnjavala željom da zaštiti suverenitet države, ali i da odgovori na sporazum Tajvana i SAD-a.

Američki državni sekretar Antony Blinken u nedjelju je rekao da je SAD zabrinut izbog agrevisnih akcija Kine prema Tajvanu, te je upozorio da bi bila „ozbiljna greška“ ukoliko bi neko silom pokušao promijeniti status quo na zapadnom Pacifiku.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada