Lasso pobijedio na izborima u Ekvadoru

Ova pobjeda ruši i trend ljevičarskih izbornih pobjeda u Latinskoj Americi u državama poput Argentine, Čilea i Bolivije.

Lasso se zalaže za održanje politike otvorenog tržišta, umjesto povratka u socijalizam (EPA)

Ekvadorski bankar Guillermo Lasso u drugom je krugu predsjedničkih izbora, održanom u nedjelju, pobijedio ljevičarskog ekonomistu Andresa Arauza, zalažući se za održanja politike otvorenog tržišta, umjesto povratka u socijalizam, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Arauz je priznao poraz nakon što je izlazna anketa (obrađenih 97 posto listića) pokazala da je osvojio 47,5 posto, a Lasso 52,5 posto glasova, prema podacima Nacionalnog izbornog vijeća.

„Dan je to u kojem su svi Ekvadorci odlučili svoju budućnost, svojim su glasom izrazili potrebu za promjenama i želju za boljim danima“, rekao je Lasso na skupu na kojem su pristalice skandirale „Lasso predsjednik!“

Pola miliona nezaposlenih

Lassovu pobjedu pozdravit će strani ulagači koji su bili uznemireni Arauzovim obećanjima o velikoj socijalnoj potrošnji uslijed slabih državnih financija i ekonomije koja se bori.

Ova pobjeda ruši i trend ljevičarskih izbornih pobjeda u Latinskoj Americi u državama poput Argentine, Čilea i Bolivije.

Lasso će na dužnost stupiti 24. maja.

Ekonomija države izvoznice nafte već je bila slaba zbog niskih cijena sirove nafte kad je započelo izbijanje korona virusa. Pandemija je u siromaštvo gurnula trećinu stanovništva koga ima više 17 miliona, a pola miliona ljudi ostalo je nezaposleno.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada