Kremlj uslovljava novi krug mirovnih pregovora o Ukrajini

Normandijski format okuplja čelnike Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske kako bi pomogli u okončanju sukoba u istočnoj Ukrajini između Vladinih snaga i proruskh separatista.

Rat u Donbasu je počeo 2014. godine nakon prozapadne revolucije u Ukrajini i ruske aneksije Krima (EPA)

Kremlj je u ponedjeljak saopćio da se neki uslovi navedeni u mirovnom sporazumu iz Minska o istočnoj Ukrajini moraju ispuniti prije nego što se pokrene novi krug mirovnih pregovora.

Politički savjetnici rade na eventualnom novom krugu takvih razgovora, navela je državna televizija riječi glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, prenosi Fena, čpozivajući se na Reuters.

Agencije nisu odmah pružile dodatne detalje.

Takozvani Normandijski format okuplja čelnike Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske kako bi pomogli u okončanju sukoba u istočnoj Ukrajini između Vladinih snaga i proruskh separatista.

Ranije su šefovi diplomatija Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Njemačke, Antony Blinken, Yves Le Drian i Heiko Maas, pozvali Rusiju da obustavi gomilanje vojske na granici s Ukrajinom i potvrdili podršku Kijevu u sporu s Moskvom.

Poginulo više od 13.000 ljudi

Njihova saopćenja ukazuju da članice NATO-a intenziviraju konsultacije zbog gomilanja ruskih snaga duž granice s Ukrajinom i situacije na istoku Ukrajine.

Blinken i Le Drian razgovarali su “o potrebi da Rusija obustavi opasnu i neodgovornu retoriku, gomilanje vojske na okupiranom [otoku] Krimu i duž ukrajinske granice i unilateralne provokacije”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

U ratu u Donbasu, koji je počeo u aprilu 2014. godine, nakon prozapadne revolucije u Ukrajini i ruske aneksije Krima, poginulo je više od 13.000 ljudi i oko 1,5 miliona je raseljeno.

Intenzitet sukoba je pao nakon mirovnih sporazuma u Minsku 2015. godine, ali političko rješenje nije pronađeno.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada