Khaled Meshaal izabran za šefa ureda Hamasa u dijaspori

Meshaal (64), koji je preživio izraelski pokušaj atentata 1997. godine, bio je na čelu političkog biroa do 2017. godine kada ga je zamijenio Ismail Haniyeh.

Meshaal je 2012. godine razljutio bliskog saveznika Hamasa Siriju kada je napustio Damask zbog rata predsjednika Bashara al-Assada (EPA)

Bivši vođa Hamasa Khaled Meshaal izabran je za šefa ureda palestinske grupe u dijaspori, saopštio je u ponedjeljak glasnogovornik Hamasa.

Meshaal (64), koji je preživio izraelski pokušaj atentata 1997. godine, bio je na čelu političkog biroa do 2017. godine kada ga je zamijenio Ismail Haniyeh (59) sa sjedištem u Gazi, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Iako je Hamasova baza moći u Gazi, koju kontrolira od 2007. godine, on ima mnogo sljedbenika među izbjeglicama i drugima na Bliskom Istoku i drugim područjima.

Meshaal je 2012. godine razljutio bliskog saveznika Hamasa Siriju kada je napustio Damask zbog rata predsjednika Bashara al-Assada, kojeg podržava Iran u borbi protiv pobunjenih sunitskih muslimana, koji su i pripadnici Hamasa.

Pragmatičan pristup

Palestinski analitičar Akram Atallah rekao je da taj potez vjerovatno neće prouzrokovati značajan zaokret Hamasa jer se Meshaal slagao sa Haniyehom, kako u pogledu njihovog pragmatičnijeg pristupa arapskim i zapadnim zemljama, tako i u njihovom stavu prema bliskoistočnom sukobu.

“Što se tiče Hamasove politike prema Izraelu ne vidim pripadnike tvrde linije i umjerene. Vjerujem da postoji dogovor oko toga”, istakao je Atallah.

Hamas je bio protiv palestinsko-izraelskog mirovnog sporazuma iz 90-ih i Izrael i Zapad ga smatraju terorističkom organizacijom.

Lideri Hamasa ističu da je njihova borba protiv Izraela legitimni otpor.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada