Kanada zabranila izvoz dronova u Tursku

Ottawa je zaključila da su opremu koristile azerbejdžanske snage u Nagorno-Karabahu.

Azerbejdžanski dronovi bili s opremljeni sistemima koje je napravila kanadska filijala kompanije L3Harris Technologies, navodi se (EPA)

Kanada je danas zabranila izvoz dronova u Tursku nakon što je zaključila da su ovu opremu koristile azerbejdžanske snage koje su se borile protiv Armenije u Nagorno-Karabahu, izjavio je ministar vanjskih poslova Marc Garneau.

Reuters prenosi da je Garneau izjavio da ovakva upotreba nije u skladu s kanadskom vanjskom politikom, kao ni uvjeravanjima koje je ranije dala Turska, te je dodao da je tokom dana izrazio zabrinutost u razgovoru sa turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom.

Cavusoglu poziva na preispitivanje

Agencija navodi da je Ottawa suspendovala dozvole prošlog oktobra kako bi mogla razmotriti tvrdnje da su azerbejdžanski dronovi korišteni u sukobu bili opremljeni sistemima za snimanje i ciljanje koje je napravila kanadska filijala kompanije L3Harris Technologies.

Tanjug prenosi da se povodom odluke Kanade ranije danas oglasilo i tursko ministarstvo vanjskih poslova koje je potvrdilo da je Cavusoglu pozvao Kanadu da preispita ograničenja za svoju odbrambenu industriju i da je izrazio zabrinutost zbog stava ove zemlje kada je u pitanju izvoz u Tursku.

Izvor: Agencije