Johnson & Johnson počeo dostavljati vakcine u EU

Američka farmaceutska kompanija je počela državama članicama Evropske unije dostavljati svoju vakcinu protiv COVID-19 u jednoj dozi.

J&J će do kraja juna dostaviti 55 miliona te još 120 miliona doza u trećem kvartalu (EPA)

Farmaceutska kompanija Johnson & Johnson je u ponedjeljak počela državama članicama Evropske unije dostavljati svoju vakcinu protiv COVID-19 u jednoj dozi, objavio je zastupnik u Evropskom parlamentu.

Američka firma prvobitno je planirala početi dostavu vakcinu protiv korona virusa početkom aprila, no to je odgođeno zbog poteškoća u proizvodnji, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Johnson & Johnson je danas počeo slati pošiljke vakcine u EU“, objavio je Peter Liese, eurozastupnik iz redova Kršćansko-demokratske unije (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel.

Dostava i u trećem kvartalu

Kompanija se obavezala Uniji do kraja juna dostaviti 55 miliona te još 120 miliona doza u trećem kvartalu, rekao je ranije evropski komesar za industriju Thierry Breton.

“Donedavno je bilo nejasno hoće li održati to obećanje. No, 50 miliona doza je sigurno“ za drugi kvartal, kazao je Liese.

Dodao je kako je tu informaciju dobio iz same firme i iz Evropske komisije, koja koordinira pregovore s farmaceutskim kompanijama.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada