Izvještaj: Sirija 2018. koristila hemijsko oružje

Sirijsko zrakoplovstvo upotrijebilo je hlor u napadu na grad Sarakeb, tvrdi međunarodna organizacija.

Bomba je ispustila hlor na veliko područje i izazvala trovanje 12 ljudi, navodi se u izvještaju OPCW-a (AFP)

Sirijsko ratno zrakoplovstvo upotrebilo je hlor u napadu na grad Sarakeb 2018. godine, saopštila je danas Međunarodna organizacija za zabranu upotrebe hemijskog oružja (OPCW) nakon istrage.

To je drugi izvještaj stručnjaka te organizacije sa sjedištem u Hagu, koja sad ima ovlaštenje da identifikuje počinioca hemijskog napada.

U izvještaju se navodi da su jedinice sirijskog zrakoplovstva koristile hemijsko oružje 4. februara 2018. u Sarakebu”, oko 50 kilometara južno od Alepa.

Dodaje se da “postoje osnovani razlozi za vjerovanje” da je sirijski vojni helikopter iznad Sarakeba ispustio jednu bombu sa hlorom.

“Bomba je ispustila hlor na veliko područje i izazvala trovanje 12 ljudi”, navodi se u izvještaju.

‘Bacili bombe sarina i hlora’

Istražitelji OPCW-a razgovarali su sa 30 očevidaca, analizirali uzorke, ispitali simptome koje su prijavili žrtve i medicinsko osoblje i pregledali satelitske snimke.

Žrtve su se žalile na otežano disanje, iritaciju kože, bol u grudima i kašalj, navodi Beta, pozivajući se na AFP.

OPCW je prvi izvještaj objavio prije godinu, kada je navedeno da su sirijske snage bacile bombe sarina i hlora 2017. godine na sjeveru zemlje.

Uprkos oštrim prigovorima Sirije i njenih saveznika, uključujući Moskvu, većina od 193 države članice OPCW-a je 2018. godine odobrila organizaciji da odredi počinioca hemijskog napada, a ne samo da dokumentuje upotrebu takvog oružja.

Sirijska vlada negira bilo kakvu umiješanost u hemijske napade, tvrdeći da je sve svoje zalihe hemijskog oružja stavila pod međunarodni nadzor prema sporazumu postignutom 2013. godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada