Ghebreyesus: Kontrola nad pandemijom za nekoliko mjeseci uz poštivanje mjera

Pandemija COVID-19 daleko je od kraja, ali imamo mnogo razloga za optimizam, rekao je direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

Pad broja novih infekcija i smrtnih slučajeva pokazuje da se virus i njegove mutacije mogu zaustaviti, rekao je Ghebreyesus (EPA)

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus poručio je danas da problem sa pandemijom COVID-19 nije još riješen, ali da se može staviti pod kontrolu za nekoliko mjeseci provjerenim mjerama u zaštiti javnog zdravlja.

Reuters prenosi da je Tedros na današnjoj konferenciji za novinare saopštio da i u WHO-u željno očekuju da se društva i ekonomije ponovo otvore, a putovanja i trgovina nesmetano nastave, ali da su trenutno jedinice za intenzivnu njegu bolnica u mnogim zemljama preplavljene, da ljudi umiru i da je to u potpunosti moguće izbjeći.

Zbunjenost i nedosljednost u provođenju mjera

„Pandemija COVID-19 daleko je od kraja, ali imamo mnogo razloga za optimizam. Pad broja novih infekcija i smrtnih slučajeva tokom prva dva mjeseca godine pokazuje da se ovaj virus i njegove mutacije mogu zaustaviti“, naglasio je direktor WHO-a, prenio je Tanjug.

Tedros je rekao i da se povećani prijenos ove infekcije u najvećoj mjeri odvija zbog zbunjenosti i nedosljednosti u provođenju mjera za zaštitu javnog zdravlja.

 

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada