Francuski ministar osudio antiislamske grafite

Grafiti osvanuli na fasadi muslimanskog kulturnog centra u Rennesu na zapadu Francuske.

Ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da muslimani zaslužuju istu zaštitu kao i bilo koja druga vjerska skupina u Francuskoj (EPA)

Francuska vlada osudila je islamofobne slogane na jednom muslimanskih objektu na zapadu zemlje i rekla da je napad na muslimane napad na Republiku.

Ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da je to bio napad na temeljnu slobodu vjerovanja i da muslimani zaslužuju istu zaštitu kao i bilo koja druga vjerska skupina u Francuskoj, prenio je Reuters.

Antiislamski grafiti osvanuli su na fasadi muslimanskog kulturnog centra u Rennesu na zapadu Francuske uoči početka mjeseca ramazana, koji je najznačajniji mjesec za muslimane.

Anti-islamski grafiti

Ministar Darmanin je posjetio Rennes i osudio grafite koji vrijeđaju muslimane u Francuskoj.

Čuvar centra i vjernici otkrili su uvredljive grafite, među kojima su bili natpisi “Krstaški ratovi će se nastaviti”, “Allah je pogrešan Bog” i “Katoličanstvo je državna religija”, objavio je AFP a prenijela Beta.

Predsjednik regionalnog savjeta muslimana Mohammed Zaidouni izjavio je da su muslimanski vjernici “djeca (francuske) Republike i da su suočeni sa mržnjom i varvarstvom”.

Francuska slijedi strogi oblik sekularizma, koji je zamišljen da razdvoji religiju i javni život.

Izvor: Agencije