Europol: Pandemija pogoduje organiziranom kriminalu

Nezapamćeno krijumčarenje kokaina, cyber kriminal, lažne vakcine i testovi samo su neke od djelatnosti kriminalaca.

Krijumčarenje droge je u korijenu povećanog nasilja, kazala je direktorica Europola (Arhiva)

Pandemija korona virusa mogla bi godinama pogodovati organiziranom kriminalu u Evropi, koji je već dostigao kritična tačku zbog nezapamćenog krijumčarenja kokaina, upozorava Europol u izvještaju objavljenom u ponedjeljak.

Kriminalne mreže vjerojatno će profitirati od ekonomske krize izazvane bolešću COVID-19 kako bi se infiltrirale u legalna preduzeća koja su postala ranjivija, zaključuje evropska policijska agencija u izvještaju koje priprema svake četiri godine.

Nastojeći profitirati na naporima za prevladavanje zdravstvene krize u svijetu, te organizirane bande nude također lažne vakcine protiv COVID-19 ili lažne komplete za samotestiranje, ističe agencija sa sjedištem u Hagu.

„Došli smo do tačke pucanja”, rekla je direktorica Europola Catherine De Bolle, u razgovoru za AFP, prenijela je Hina.

„Duže trajanje pandemije izvršit će snažan pritisak na evropsku i svjetsku ekonomiju ” i očekivana recesija „može oblikovati teški i organizirani kriminal u godinama koje dolaze”, navodi Europol u dokumentu.

„Kriminalci se jako lako prilagođavaju pandemiji”, istaknula je evropska povjerenica za unutrašnje poslove Ylva Johansson na prezentaciji izvješća, održanoj u Lisabonu jer Portugal predsjeda Vijećem EU-a.

Zarada od kokaina viša od milijardu eura

Europol izražava zabrinutost i zbog povećanja korupcije povezane s krijumčarenjem droge budući da se „nezapamćene količine kokaina” krijumčari “u EU iz Latinske Amerike generirajući zaradu od više milijardi eura” za kriminalne mreže u te dvije regije.

Hapšenja krijumčara u važnim evropskim lukama kao što su Antwerpen, Hamburg i Rotterdam omogućila su rekordne zapljene droge, poput zapljene pošiljke od 23 tone kokaina krajem februara.

Krijumčarenje droge je u korijenu povećanog nasilja i kriminalci se „više ne boje koristiti vatreno oružje, granate i mučenje”, kazala je direktorica Europola.

Epidemija je otvorila nove mogućnosti za iskorištavanje straha kod ljudi.

„Na početku smo primijetili povećanje krivotvorenja maski i hidroalkoholnog gela. Sada vidimo povećanje trgovine lažnim cjepivima i lažnim testovima za samotestiranje”, kazala je De Bolle.

Pandemija je osim toga pogodovala kibernetičkom kriminalu, jer su restrikcije u mnogim zemljama primorale ljude da više žive i rade na internetu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada