Blinken: Kina pogoršala pandemiju krijući podatke

Ovakvi događaji ukazuju na potrebu za jačim globalnim sistemom zdravstvene zaštite kako bi se osiguralo da se to više ne ponovi, kaže američki državni sekretar.

Blinken: Kina nije osigurala transparentnost (EPA)

Kineski neuspjeh da osigura pristup globalnim zdravstvenim stručnjacima učinio je pandemiju korona virusa gorom nego što je morala da bude, izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken.

Kina nije dala pristup međunarodnim stručnjacima niti je razmjenjivala informacije u realnom vremenu kako bi osigurala istinsku transparentnost, rekao je Blinken u nedjelju za NBC, prenosi Tanjug.

Kao rezultat, virus je “izmakao kontroli brže i, mislim, sa mnogo jačim rezultatima nego što bi mogao inače”, rekao je Blinken.

Dodao je da ovakvi događaji ukazuju na potrebu za jačim globalnim sistemom zdravstvene zaštite kako bi se osiguralo da se to više ne ponovi, prenio je Reuters.

Oštra reakcija

Reforme moraju da uključuju posvećenost transparentnosti, razmjeni informacija i pristupu stručnjaka “i Kina u tome mora da igra ulogu”, dodao je.

Blinken je rekao da je važno doći do jasnijeg objašnjenja početka pandemije.

“To moramo da uradimo precizno kako bismo u potpunosti razumjeli šta se dogodilo, kako bismo imali najbolji mogući način da spriječimo da se to ponovi”, rekao je on.

Oštre riječi najvišeg američkog diplomate uslijedile su nakon kritika drugih članova administracije predsjednika SAD-a Joe Bidena zbog nedostatka transparentnosti Pekinga u ključnim ranim danima pandemije.

Izvor: Agencije