Australija odbacila planove nakon preporuka o AstraZeneci

Australija, koja je računala uglavnom na AstraZenecinu vakcinu, odustala je od cilja da vakciniše gotovo svih 26 miliona stanovnika do kraja 2021. godine.

Australija, koja je prošle sedmice žurno udvostručila narudžbu Pfizerove vakcine, isprva je planirala vakcinisati kompletno stanovništvo do kraja oktobra (EPA)

Australija je odustala od cilja da vakciniše gotovo svih 26 miliona stanovnika do kraja 2021. godine nakon preporuke da se osobe mlađe od 50 godina protiv COVID-19 radije vakcinišu Pfizerovom vakcinom nego AstraZenecinom.

Australija, koja je računala uglavnom na AstraZenecinu vakcinu, neće postavljati nove ciljeve za ispunjenje programa vakcinacije, objavio je premijer Scott Morrison na Facebooku.

“Iako bismo voljeli potrošiti sve doze do kraja godine, taj cilj nemoguće je dostići s obzirom na mnoge nepoznanice koje su se pojavile”, napisao je Morrison, piše Hina pozivajući se na Reuters.

Vlasti u Canberri u četvrtak su promijenile svoju preporuku o vakcinisanju za osobe mlađe od 50 godina, nakon što je evropsko regulatorno tijelo ponovno upozorilo na mogućnost povezanosti AstraZenecine vakcine i izvještaja o rijetkim slučajevima pojave krvnih ugrušaka.

Spora vakcinacija

Australija, koja je prošle sedmice žurno udvostručila narudžbu Pfizerove vakcine, isprva je planirala vakcinisati kompletno stanovništvo do kraja oktobra.

Australski čvrsti odgovor na pandemiju uveliko je zaustavio lokalnu transmisiju virusa, ali je program vakcinacije postao vruća politička tema – i izvor nesuglasica između Morrisona i državnih i lokalnih čelnika – nakon što je u zemlji vakinisan tek manji dio od planiranih četiri milion astanovnika do kraja marta.

Zasad je primijenjeno 1,16 miliona doza vakcine, dodao je Morrison, napomenuvši da je brzina provedbe australskoga programa vakcinacije ide u korak s brzinom u državama poput Njemačke i Francuske i brže nego u Kanadi i Japanu.

Australija je vakcinaciju započela mnogo prije nekih zemalja, uglavnom zbog malog broja zaraženih, koji je nešto ispod 29.400 od početka pandemije, uz 909 umrlih.

Izvor: Agencije