New York: kampanju vakcinisanja prati pad broja hospitalizacija i stopa zaraze

“Postižemo veliki napredak u vakcinisanju širom države no svako i dalje mora primjenjivati mjere sigurnog ponašanja”, rekao je guverner New Yorka Andrew Cuomo.

Ohrabrujući podaci sugeriraju da se New York uspješno bori s četvrtim valom pandemije (EPA)

Stopa zaraze korona virusom i hospitalizacije u američkoj saveznoj državi New York pale su na razine nezabilježene u ovoj godini, uz sve veću procijepljenost građana, objavile su vlasti te države, prenosi Hina.

Udio pozitivnih testova za proteklih sedam dana pao je na 3,31 posto, a tek je 4241 Njujorčana hospitalizirano zbog COVID-a 19 što nije zabilježeno više od četiri mjeseca, objavio je guverner Andrew Cuomo.

“Postižemo veliki napredak u vakcinisanju širom države no svako i dalje mora primjenjivati mjere sigurnog ponašanja”, rekao je Cuomo.

New York se bori sa četvrtim valom

Novih 7283 novozaraženih otkriveno je nakon ogromnog broja testiranih osoba, pa je stopa pozitivnih testova pala u subotu na 2,79 posto, što je najniže u proteklih mjesec dana.

Ti ohrabrujući podaci sugeriraju da se New York uspješno bori s četvrtim valom pandemije.

Stope zaraze porasle su u New Yorku  i nekim drugim američkim saveznim državama, posebno Michiganu, nakon što su se počeli širiti novi zarazniji sojevi korona virusa.

Sve veći broj vakcinisanih u SAD-u

Dok u Evropi i Brazilu dramatično raste broj zaraženih odnosno umrlih, u SAD-u to nije bio slučaj, a stručnjaci to pripisuju sve većem broju vakcinisanih, posebno u najugroženijim skupinama poput starijih osoba.

Cuomo je kazao i kako se program vakcinacije u New Yorku brzo odvija.

Potrošeno je više od 11,5 miliona doza vakcina, a samo prošle sedmice dano je 1,4 miliona doza.

Trećina Njujorčana dobila je najmanje jednu dozu vakcine, a petina je potpuno vakcinisana.

Izvor: Agencije