Kolumbija dozvoljava privatni uvoz vakcina

Kolumbija planira da ove godine imunizuje oko 70 posto od svojih 50 miliona stanovnika u okviru besplatnog nacionalnog programa.

Do sada je preko 64.000 Kolumbijaca umrlo od korona virusa (EPA)
Do sada je preko 64.000 Kolumbijaca umrlo od korona virusa (EPA)

Kolumbija će dozvoliti privatni uvoz vakcina protiv COVID-a 19, ali će te injekcije morati da budu besplatne, saopštilo je kolumbijsko ministarstvo zdravlja, prenosi Tanjug.

Kolumbija planira da ove godine imunizuje oko 70 posto od svojih 50 miliona stanovnika u okviru besplatnog nacionalnog programa i od februara je primijenila oko 2,4 miliona doza vakcina, navodi Reuters.

Oni koji daju privatno nabavljene injekcije moraju postupati u skladu sa vladinim standardima i ne mogu koristiti objekte potrebne nacionalnom programu, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u nacrtu uredbe datom na uvid novinarima.

Povećan broj slučajeva

„Proces imunizacije koji se sprovodi vakcinama koje su stekla privatna lica mora se odvijati sa nula troškova za korisnike“, navodi se u odluci kolumbijskih vlasti.

Vlada Kolumbije izdala je upozorenja zbog povećanja broja slučajeva nakon uskršnjih praznika i uvela ograničenja na osnovu stope popunjenosti u jedinicama intenzivne njege.

Do sada je preko 64.000 Kolumbijaca umrlo od korona virusa.

Privatan uvoz vakcina dozvoljavaju i Pakistan i Indija, podsjeća Reuters.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO