Kolumbija dozvoljava privatni uvoz vakcina

Kolumbija planira da ove godine imunizuje oko 70 posto od svojih 50 miliona stanovnika u okviru besplatnog nacionalnog programa.

Do sada je preko 64.000 Kolumbijaca umrlo od korona virusa (EPA)

Kolumbija će dozvoliti privatni uvoz vakcina protiv COVID-a 19, ali će te injekcije morati da budu besplatne, saopštilo je kolumbijsko ministarstvo zdravlja, prenosi Tanjug.

Kolumbija planira da ove godine imunizuje oko 70 posto od svojih 50 miliona stanovnika u okviru besplatnog nacionalnog programa i od februara je primijenila oko 2,4 miliona doza vakcina, navodi Reuters.

Oni koji daju privatno nabavljene injekcije moraju postupati u skladu sa vladinim standardima i ne mogu koristiti objekte potrebne nacionalnom programu, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u nacrtu uredbe datom na uvid novinarima.

Povećan broj slučajeva

„Proces imunizacije koji se sprovodi vakcinama koje su stekla privatna lica mora se odvijati sa nula troškova za korisnike“, navodi se u odluci kolumbijskih vlasti.

Vlada Kolumbije izdala je upozorenja zbog povećanja broja slučajeva nakon uskršnjih praznika i uvela ograničenja na osnovu stope popunjenosti u jedinicama intenzivne njege.

Do sada je preko 64.000 Kolumbijaca umrlo od korona virusa.

Privatan uvoz vakcina dozvoljavaju i Pakistan i Indija, podsjeća Reuters.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO