Salehi: Nesreća u nuklearnom postrojenju izazvana ‘terorističkim činom’

Incident se desio samo nekoliko sati nakon što su pokrenute centrifuge koje brže obogaćuju uranijum, javljaju iranki mediji.

Iran je nešto ranije u nedjelju objavio teškoće u distribuciji struje koje su izazvale incident u Natanzu (EPA)

Nesreća u podzemnom nuklearnom postrojenju Natanz u nedjelju posljedica je “terorističkog čina”, rekao je voditelj iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi, a prenijela je državna televizija.

Međunarodna zajednica i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) moraju se uhvatiti ukoštac s nuklearnim terorizmom, rekao je Salehi.

Iran ima pravo poduzeti akcije protiv počinitelja, poručio je Salehi o nesreći koja se dogodila dan nakon što je Iran na nacionalni Dan nuklearne tehnologije nadgledao pokretanje naprednih centrifuga u Natanzu.

Izraelski radio objavio je danas da je tajna služba Mosad izvela sajber napad na iransko nuklearno postrojenje Natanz, javio je Reuters.

U izveštaju Kan radija citira se neimenovani obavještajni izvor, ali se ne navodi njegova nacionalnost.

Iran je nešto ranije u nedjelju objavio teškoće u distribuciji struje koje su izazvale incident u Natanzu, u pustinji pokrajine Isfahan, koje je u samom središtu iranskog programa obogaćivanja uranija, a nadzirala ga je IAEA.

Problemi na električnoj mreži

Na distributivnoj električnoj mreži u iranskom nuklearnom kompleksu Natanz došlo je do problema u radu samo nekoliko sati nakon što su pokrenute centrifuge koje brže obogaćuju uranijum, prenijela je državna televizija, javlja Beta.

U tom incidentu nije bilo povrijeđenih.

“Incident nije prouzrokovao ljudske žrtve, ni zagađenje. Pogođena je mreža za električno napajanje”, potvrdio je Behrouz Kamalvandi, predstavnik iranskog civilnog nuklearnog programa.

Iranska organizacija za atomsku energiju, civilni dio nuklearnog programa, još nije komentarisao događaj.

U julu se desila misteriozna eksplozija

U Natanzu se u julu dogodila misteriozna eksplozija koju su vlasti kasnije opisale kao sabotažu.

Izrael, iranski regionalni glavni neprijatelj, osumnjičen je za taj napad, kao i za druge napade.

Iran je objavio jučer da je pustio u rad nove, modernizovane centrifuge koje omogućavaju brže obogaćivanje uranijuma, čija upotreba je zabranjena prema odredbama nuklearnog sporazuma te zemlje postignutog sa svjetskim silama 2015. godine.

Izvor: Agencije