Blinken: Bit će posljedica u slučaju ruske agresije

“Na granici ima više ruskih postrojbi nego ikada od 2014. tokom prve ruske invazije”, ocijenio je američki državni sekretar Antony Blinken.

Predsjednik Joe "Biden je bio jako jasan: ako Rusija postupi nepromišljeno ili agresivno, skupo će ju stajati, bit će posljedica", rekao Blinken (EPA)

“Bit će posljedica u slučaju ruske agresije u Ukrajini”, upozorio je američki državni sekretar Antony Blinken i izrazio “zabrinutost” Sjedinjenih Država zbog gomilanja ruskih snaga na ukrajinskoj granici, prenosi Hina.

“Na granici ima više ruskih postrojbi nego ikada od 2014. tokom prve ruske invazije”, ocijenio je Blinken u razgovoru koji je u nedjelju objavio kanal NBC, i ponovio ovosedmičnu procjenu Bijele kuće.

Predsjednik Joe “Biden je bio jako jasan: ako Rusija postupi nepromišljeno ili agresivno, skupo će ju stajati, bit će posljedica “, dodao je ne preciziravši mogući odgovor.

Kriza traje od 2014.

Antony Blinken, koji je razgovarao o tom predmetu u petak telefonom s francuskim i njemačkim kolegama, naglasio je da “Sjedinjene Države i evropski partneri dijele iste zabrinutosti”.

U ratu u Donbasu, koji je počeo u aprilu 2014. nakon prozapadne revolucije u Ukrajini i ruske aneksije Krima, poginulo je više od 13.000 ljudi i oko 1,5 miliona je raseljeno.

Intenzitet sukoba je pao nakon mirovnih sporazuma u Minsku 2015. ali političko rješenje nije pronađeno.

Rusija odbacuje mogućnost rata

Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, odbacio je u nedjelju mogućnost rata s Ukrajinom, koju danima brine gomilanje ruskih snaga na njezinim granicama.

“Niko ne kreće putem rata, i nitko ne prihvaća mogućnost rata”, izjavio je Peskov u razgovoru na državnom kanalu Rusija 1, objavljenom navečer u Moskvi.

“Niko ne prihvaća mogućnost građanskog rata u Ukrajini”, dodao je i jamčio da “Rusija neće ostati ravnodušna na sudbinu rusofonih stanovnika koji žive na jugoistoku” Ukrajine, gdje od 2014. traje rat između postrojbi Kijeva i proruskih separatista.

Izvor: Agencije