WTO za saradnju sa zemljama u razvoju na proizvodnji vakcina

Neprihvatljivo je da kompanije koje proizvode vakcine protiv COVID-19 siromašne zemlje ostavljaju na kraj reda, kaže direktorica Svjetske trgovinske organizacije.

Do sad a je u svijetu dato više od 580 miliona doza vakcine (EPA)

Generalna direktorica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Ngozi Okonjo-Iweala pozvala je kompanije koje se bave proizvodnjom vakcina protiv korona virusa da vakcine učine dostupnim svima ili sarađuju sa zemljama u razvoju kada je riječ o proizvodnji.

U razgovoru za BBC podsjetila je na sporazum o saradnji farmaceutske kompanije AstraZeneca i Instituta za serume u Indiji te smatra kako u zemljama u razvoju postoje neiskorišteni kapaciteti, prenosi Anadolija.

Navela je kako je neprihvatljivo da kompanije koje proizvode vakcine protiv COVID-19 siromašne zemlje ostavljaju na kraj reda.

Najviše vakcina u SAD-u, Kini i Indiji

Zbog toga je, smatra ona, potrebno da pomenute kompanije učine vakcine dostupnim svima ili dobrovoljno prebace tehnologije u zemlje u razvoju.

Dodala je kako i ostale kompanije mogu pratiti sporazum koji su napravili AstraZeneca i Indija.

”Novovax, Johnson&Johnson i sve ostale kompanije bi trebale uraditi istu stvar“, mišljenja je Okonjo-Iweala.

Podaci objavljeni na Ourworldindata, internet stranici na kojoj su dostupne informacije o broju vakcinisanih protiv COVID-19, pokazuju kako je do sada u svijetu dato više od 580 miliona doza vakcine.

Zemlje s najviše vakcinisanih su Sjedinjene Američke Države, Kina i Indija.

Izvor: Agencije