UN poziva na akciju kako bi se izbjeglo krvoproliće u Mijanmaru

Spriječite višedimenzionalnu katastrofu u srcu Azije, rekla je posebna izaslanica Ujedinjenih naroda za Mijanmar.

Najmanje 521 civil ubijen je u protestima protiv puča (AFP)

Posebna izaslanica Ujedinjenih naroda za Mijanmar Christine Schraner Burgener pozvala je Vijeće sigurnosti UN-a na akciju kako bi se izbjeglo krvoproliće u toj zemlji jugoistočne Azije.

Na zatvorenoj sjednici 15-članog Vijeća je kazala da vojska koja je preuzela vlast u Mijanmaru 1. februara nije sposobna upravljati zemljom i upozorila da će se situacija na terenu samo pogoršati, prenosi Reuters, prema komentarima koje su objavio UN News.

“Razmotrite sve dostupne alate za kolektivnu akciju i uradite ono što je ispravno, ono što stanovnici Mijanmara zaslužuju i spriječite višedimenzionalnu katastrofu u srcu Azije”, rekla je Burgener.

‘Krvoproliće je neizbježno’

Vijeće sigurnosti mora razmotriti “potencijalno značajnu akciju” kako bi preokrenulo tok događaja, jer “krvoproliće je neizbježno”, kazala je Burgener, prenosi Hina.

Najmanje 521 civil ubijen je u protestima protiv puča, od čega 141 u subotu, najkrvaviji dan nemira, prema podacima udruženja za pomoć političkim zatvorenicima.

Borbe su se, također, rasplamsale između vojske i pobunjenih etničkih manjina u pograničnim regijama, dok izbjeglice traže sigurnost u susjednim zemljama.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO