WHO: Neprihvatljivo spor tempo vakcinacije u Evropi

Sporim tempom vakcinacije produžava se pandemija, saopćio je evropski ogranak Svjetska zdravstvena organizacija; broj novih slučajeva naglo povećan u posljednjih pet sedmica.

Hans Kluge je poručio da su vakcine najbolji put za izlazak iz pandemije korona virusa (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kritizirala je “neprihvatljivu” sporost vakcinacije protiv korona virusa u Evropi, koja je mjesecima suočena sa zabrinjavajućom epidemiološkom situacijom.

“Sporim tempom vakcinacije produžava se pandemija”, saopćio je evropski ogranak WHO-a i ukazuje da je broj novih slučajeva u Evropi naglo povećan u posljednjih pet sedmica, prenosi Tanjug.

Direktor WHO-a za Evropu Hans Kluge poručio je da su “vakcine najbolji put za izlazak iz pandemije”.

“Ne samo da djeluju, već su i vrlo efikasne u ograničavanju infekcija. Ipak, primjena ovih vakcina je neprihvatljivo spora”, naveo je on u saopćenju.

Više od 24.000 umrlih prošle sedmice

“Da budem jasan: moramo ubrzati proces povećanjem proizvodnje, smanjenjem prepreka za isporuku vakcina i upotrebom bilo koje doze koju imamo na zalihama”, istakao je Kluge.

Također je upozorio da je veoma zabrinjavajuća situacija u regiji u posljednjih nekoliko mjeseci.

U evropskoj regiji WHO-a, koja uključuje pedesetak zemalja, uključujući Rusiju i nekoliko država centralne Azije, broj umrlih prošle sedmice premašio je 24.000 i “ubrzano” se približava milionskoj brojki, navodi ta organizacija.

Broj novozaraženih je na sedmičnom nivou dostigao 1,6 miliona, dok je bio ispod milion prije samo pet sedmica, ukazuje WHO.

Izvor: Agencije

Povezane

Postrojenje u njemačkom Marburgu, koje je dobilo dozvolu Evropske agencije za lijekove, smatra se jednim od najvećih proizvodnih pogona u Evropi i svijetu za proizvodnju mRNA vakcina.

Published On 31 Mar 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO