Mijanmar: Zastupnici protivnici hunte opozvali Ustav iz 2008.

Povelja bi mogla pomoći naoružanim etničkim milicijama u zemlji da se udruže s masovnim pokretom demonstranata protiv vojnog puča od 1. februara.

Mijanmarska vojska saopćila je ranije da provodi jednostrano jednomjesečno primirje

Protivnici vojnih vlasti u Mijanmaru proglasili su Ustav zemlje iz 2008. godine ništavim i izdali Povelju koja privremeno treba zamijeniti najviši pravno-politički dokument u zemlji.

Ovaj potez, koji se više ocjenjuje kao simboličan, poduzela je i potvrdila na društvenim mrežama CRPH, samoproglašena alternativna vlada, koju su uspostavili izabrani zastupnici nacionalnog parlamenta, kojima je vojska osporila mandat kada je izvela puč i svrgla i pritvorila državnu sekretarku Aung San Suu Kyi.

Povelja bi mogla pomoći naoružanim etničkim milicijama u zemlji da se udruže s masovnim pokretom demonstranata protiv vojnog puča od 1. februara, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Žele formirati saveznu vojsku

Ustav iz 2008. godine, koji je nastao pod vojnom vlašću, osigurao je da ona zadrži dominaciju tokom desetljeća napretka zemlje ka demokratiji, između ostalog i time što joj je rezervirana četvrtina mjesta u Parlamentu i zadržana odgovornost za državnu sigurnost.

CRPH u Saveznoj demokratskoj povelji, kao privremenom ustavu, navodi da je cilj da se okonča duga historija vojne diktature u Mijanmaru, kao i da se ispune dugotrajni zahtjevi većeg broja etničkih manjinskih grupa za autonomijom u svojim regijama.

Prijedlozi su politički značajni jer demonstranti protiv vojne vladavine traže savezništvo s oružanim grupama etničkih manjina i žele formirati saveznu vojsku, kao protivtežu vladinim oružanim snagama.

CRPH teži da bude priznat kao jedino legitimno vladino tijelo Mijanmara.

Strane vlade i međunarodne organizacije još nisu odobrile takav formalni status, ali neki ga priznaju kao aktera s kojim se mora bar razgovarati, dok ih hunta smatra za izdajnike.

Mijanmarska vojska saopćila je u srijedu provodi jednostrano jednomesečno primirje, ali je napravila izuzetak za akcije koje remete vladine sigurnosne i administrativne operacije, što jasno ukazuje na pokret koji svakodnevno održava proteste i provodi građansku neposlušnost protiv nje.

Šest novih optužbi protiv Suu Kyi

Objava o prekidu vatre uslijedila je nakon sukoba s najmanje dvije naoružane organizacije etničkih manjina koje djeluju na granicama zemlje.

U međuvremenu, prvi put je neki vanjski posjetilac mogao vidjeti Suu Kyi od kako je pritvorena tokom puča.

Razgovarala je videovezom s jednim od svojih advokata, koji je potvrdio da je ona dobrog zdravlja.

U nepotvrđenom izvještaju lokalnih medija objavljeno je u srijedu da je podnijeto šest novih optužbi protiv nje, uključujući one za izdaju i korupciju, ali do sada nije bilo zvanične potvrde vojnih vlasti.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO