Francuski zvaničnik: Sputnjik V se neće odobriti prije kraja juna

Neke zemlje Evropske unije nadaju se skorom odobrenju kako bi ubrzale kampanju imunizacije.

Clement Beaune je predbacio Moskvi da se koristi Sputnjikom kao propagandnim oružjem (EPA)

Ruska vakcina Sputnjik V neće se moći odobriti u Evropskoj uniji „prije kraja juna“, istaknuo je u četvrtak francuski državni sekretar za evropsku politiku, dok se neke zemlje nadaju skorom odobrenju kako bi ubrzale kampanju imunizacije.

“Postoji prva faza ispitivanja (u postupku odobravanja) koja se zove naučna provjera koja će sigurno, rečeno nam je, trajati do sredine juna”, rekao je Clement Beaune u senatskom odboru za evropske poslove.

„Zatim dolazi posljednja faza, a to je mišljenje Evropske agencije za lijekove (EMA) o odobrenju stavljanja na tržište, za koju treba još nekoliko tjedana. Dakle, cjepivo se najvjerojatnije neće odobriti prije kraja juna”, dodao je prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

EU će tada morati imati „puno više raspoloživih doza cjepiva (drugih laboratorija) pa će i potreba biti puno manje žurna”, rekao je.

Clement Beaune je, uz to, upozorio na ograničene kapacitete proizvodnje ruske vakcine i predbacio Moskvi, nakon nekih francuskih i evropskih čelnika, da se koristi Sputnjikom kao propagandnim oružjem na međunarodnoj pozornici.

‘Ruska strategija podjela u EU-u’

„Naši ruski prijatelji se koriste geopolitičkim potezima i komunikacijskim manevrima kako bi pokazali koliko su prisutni u Evropskoj uniji”, istaknuo je.

„Ne budimo naivni, (imaju) strategiju podjele u EU-u koja, na sreću, zasad nije uspjela, osim nekoliko udaraca nožem“, rekao je.

Među 27 zemalja članica EU-a, zasad su samo Mađarska, Slovačka i Češka odlučile nabaviti rusku vakcinu ne čekajući odobrenje EMA-e.

Druge zemlje, poput Njemačke, voljne su koristiti se Sputnjikom V radi suzbijanja pandemije, ako ga odobri EMA.

“Ne isključujemo nijedno rješenje, nijednu mogućnost, ali nemojmo se zavaravati u vezi s ruskim i s kineskim cjepivom”, istaknuo je Clement Beaune.

Izvor: Agencije