Dvojica policajaca tuže Trumpa zbog nereda 6. januara

James Blassingame i Sidney Hemby podnijeli su tužbu protiv bivšeg ameičkog predsjednika, tražeći odštetu od najmanje 75.000 dolara.

Donald Trump je, prema tužbi policajaca, prijetio nasiljem protivnicima, podsticao sljedbenike na nasilje i odobravao njihova protivzakonita djela (EPA)
Donald Trump je, prema tužbi policajaca, prijetio nasiljem protivnicima, podsticao sljedbenike na nasilje i odobravao njihova protivzakonita djela (EPA)

Dvojica policajaca sa američkog Capitola podnijeli su tužbu protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa za podsticanje pobune 6. januara, navodeći da je on odgovoran za fizičke i emocionalne povrede koje su tada pretrpjeli.

James Blassingame, sa 17 godina službe, i Sidney Hemby, koji je 11 godina policajac, podnijeli su tužbu protiv Trumpa pred američkim sudom za okrug Kolumbija tražeći odštetu od najmanje 75.000 dolara, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U tužbi se kaže da je zahtjev za naknadu štete zbog fizičkih i emocionalnih povreda koje je prouzrokovalo protivzakonito ponašanje optuženog Trumpa, koji je podsticao pobunu 6. januara 2021. godine, u kojoj su njegovi sljedbenici pokušali osporiti rezultate predsjedničkih izbora 3. novembra 2020. godine.

Oštećeni policajci u zahtjevu pred sudom ukazuju još na ponašanje bivšeg republikanskog predsjednika prije i poslije predsjedničkih izbora, koje uključuje komentare u govorima, na Twitteru i tokom predsjedničkih debata.

‘Trump je podsticao na nasilje’

Tužba navodi da je Trump podsticao nasilje tokom predsjedničke kampanje i tvrdio da su izbori namješteni nakon što je sadašnji predsjednik Joe Biden proglašen za pobjednika.

Trump je, prema njihovoj tužbi, prijetio nasiljem svojim protivnicima, podsticao svoje sljedbenike na nasilje i odobravao njihova protivzakonita djela.

U tužbi se, također, navodi da je Trump ohrabrivao pristalice da dođu na Capitol 6. januara i “zaustave krađu“ mjesecima nakon izbora.

U tvitu od 19. decembra je napisao “Veliki protest u Washingtonu, 6. januara. Budi tamo, bit će divlje“, što su mnogi od njegovih pristalica shvatili kao doslovni poziv na oružje.

Trump je ranije negirao odgovornost za nerede u kojima je pet osoba izgubilo život, uključujući policajca, a njegov ured nije odmah uzvratio poziv agenciji za komentar povodom tužbe.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO