Bidenov plan zapošljavanja poput ‘svemirske utrke’

‘Američki plan zapošljavanja’ trebao bi preoblikovati najveću svjetsku ekonomiju i SAD-u omogućiti da bude uspješniji od Kine.

To je ulaganje jednom u generaciji, rekao je Joe Biden (EPA)
To je ulaganje jednom u generaciji, rekao je Joe Biden (EPA)

Predsjednik SAD-a Joe Biden ocijenio je da je njegov plan zapošljavanja, koji je naišao na republikanski i korporativni otpor, a vrijedan je više od 2.000 milijarde dolara, ambiciozan poput svemirske utrke prije više desetljeća.

“Američki plan zapošljavanja” trebao bi preoblikovati najveću svjetsku ekonomiju i SAD-u omogućiti da bude uspješniji od Kine, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Plan korporativnu Ameriku stavlja u neugodnu poziciju jer vlada stvara milione radnih mjesta gradeći infrastrukturu, poput cesta, rješava klimatske promjene i potiče usluge poput zaštite za starije osobe.

“To je ulaganje jednom u generaciji, za razliku od svega što smo vidjeli ili učinili od kako smo prije desetljeća izgradili međudržavni sistem autocesta i svemirsku utrku”, kazao je Biden otkrivajući program u Pittsburghu.

Tražit će od kompanija da ‘plate račun’

Rekao je da mu nije bilo teško tražiti od velikih kompanija da “plate račun” i da najavio da će “stati na kraj” korporacijama poput Amazona koje plaćaju malo ili ništa saveznih poreza.

U brifing dokumentu koji je objavila Bijela kuća piše da Bidenov infrastrukturni plan povećava stopu poreza na dobit i mijenja porezni zakon kako bi zatvorio rupe koje kompanijama omogućavaju prebacivanje dobiti u inostranstvo.

Bidenov drugi finansijski izdašan zakonski prijedlog u dva mjeseca mandata otvara sukob u Kongresu, gdje se članovi uglavnom slažu da su potrebna ulaganja, ali su podijeljeni oko ukupnog iznosa i uključivanja programa koji se tradicionalno smatraju socijalnim uslugama.

Zajedno s njegovim nedavno donesenim paketom pomoći za korona virus od 1.900 milijardi dolara, Bidenova infrastrukturna inicijativa dala bi saveznoj vladi veću ulogu u američkoj ekonomiji nego što je imala generacijama, čineći 20 posto ili više ukupne godišnje proizvodnje.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO