Većina Amerikanaca očekuje do 2030. predsjednicu

Rezultati su objavljeni u trenutku kada se Kamalu Harris sve više smatra favoritom za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke 2024. godine.

Kamala Harris je ušla u historiju kao prva Afroamerikanka i prva Amerikanka azijskog porijekla koja je osvojila drugu najvišu dužnost u SAD-u

Više od 90 posto Amerikanaca misli da bi Sjedinjene Američke Države do 2030. godine mogle imati predsjednicu, pokazalo je ispitivanje javnog mnijenja.

Rezultati su objavljeni u trenutku kada se potpredsjednicu SAD-a Kamalu Harris sve više smatra favoritom za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke 2024. godine, prenosi Hina, pozivajući se na Thomson Reuters Foundation.

Ispitivanje Gallupa provedeno u 74 zemlje pokazalo je da će Amerikanci najvjerovatnije kazati da bi žena mogla voditi njihovu zemlju do 2030. godine.

Većina ispitanika u samo tri zemlje, Mauritaniji, Bjelorusiji i Šri Lanki, kazala je da ne očekuje ženu na mjestu predsjednice u godinama koje dolaze, pokazalo je ispitivanje provedeno od 2019. do 2020. godine, čiji su rezultati objavljeni na Međunarodni dan žena.

Žene predsjednice u samo 22 zemlje

Žene su predsjednice u samo 22 zemlje, a 119 ih nikada na svojem čelu nije imalo, pokazuju podaci Ujedinjenih naroda, dok žene drže samo nešto više od četvrtine zastupničkih mjesta u parlamentima u svijetu.

No, izbor Kamale Harris za prvu potpredsjednicu SAD-a prošle godine dao je velik poticaj naporima da se poveća udio žena u politici i na visokim dužnostima, ističu aktivisti.

“Svi vjerujemo da će se Kamala Harris ponovno kandidirati za predsjednicu jako, jako skoro”, rekla je Sara Guillermo, izvršna direktorica kalifornijske organizacije IGNITE za mlade žene u politici, opisavši njen izbor kao “velik kulturni pomak”.

“To je zaista veliko, ne samo za djevojčice u svijetu, nego i za dječake, da mogu u potpunosti shvatiti da oba spola mogu služiti na najvišim dužnostima”, kazala je.

Globalna borba protiv nejednakosti

Kamala Harris (56), koja je ušla u historiju kao prva Afroamerikanka i prva Amerikanka azijskog porijekla koja je osvojila drugu najvišu dužnost u SAD-u, smatra se očitom kandidatkinjom za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke 2024. godine ako aktuelni predsjednik Joe Biden (78) odluči da se neće više kandidirati.

Rezultati tog ispitivanja slijede nakon prošlosedmičnog upozorenja da, uprkos nedavnim imenovanjima žena na visoke dužnosti u svijetu, širi napredak prema jednakosti u politici i drugim ključnim područjima izostaje.

Izvještaj nevladine organizacije Equal Measures 2030 pokazao je da polovina od 129 zemalja koje su obuhvatili istraživanjem zaostaje u ostvarenju cilja rodne jednakosti do 2030. godine u pet ključnih područja, uključujući ministarske dužnosti i zakone o jednakosti na radnom mjestu.

Napredak “šepa” širom svijeta, ali “brze promjene kad je riječ o jednakosti spolova su moguće”, kazala je Alison Holder, direktorica organizacije, koja proučava napredak u ostvarivanju ambicioznih globalnih ciljeva u borbi protiv nejednakosti koje su postavili svjetski čelnici 2015. godine.

Izvor: Agencije