SAD: Dnevni broj mrtvih od COVID-a prvi put ispod 1000 u više od tri mjeseca

Dnevni broj mrtvih u SAD-u nije bio ispod hiljadu još od 29. novembra, kada je u 24 sata umrlo 822 ljudi.

Gotovo 10 posto stanovništava, oko 31,5 miliona ljudi, primilo je dosad dvije potrebne doze vakcine Pfizera ili Moderne ili jednodoznu vakcinu Johnson & Johnsona (Reuters)
Gotovo 10 posto stanovništava, oko 31,5 miliona ljudi, primilo je dosad dvije potrebne doze vakcine Pfizera ili Moderne ili jednodoznu vakcinu Johnson & Johnsona (Reuters)

Prvi put u gotovo tri i pol mjeseca Sjedinjene Američke Države zabilježile su u ponedjeljak manje od 1000 smrti u jednom danu od posljedica COVID-a 19, objavio je Univerzitet Johns Hopkins.

U 24 sata umrlo je 749 ljudi, daleko ispod vrhunca od 4473 umrla 12. januara.

Dnevni broj mrtvih u SAD-u nije bio ispod hiljadu još od 29. novembra, kada je u 24 sata umrlo 822 ljudi, piše Hina pozivajući se na AFP.

To ukazuje na nastavak usporavanja epidemije u zemlji i dobra je vijest za predsjednika Joea Bidena, čiji je golemi paket pomoći u vrijednosti od 1900 milijardi dolara usvojen u Senatu u subotu i osnažit će njegovu strategiju vakcinacije.

Deset posto vakcinisanih

Američki program vakcinacije pokrenut u decembru sada je u punom zamahu i gotovo 10 posto stanovništava, oko 31,5 miliona ljudi, primilo je dvije potrebne doze vakcine Pfizera ili Moderne ili jednodoznu vakcinu Johnson & Johnsona.

Zdravstvene vlasti dale su vjetar u leđa opreznom optimizmu kada su objavile u ponedjeljak da se
potpuno vakcinisane osobe protiv COVID-a 19 mogu sastajati u manjim grupama s drugim vakcinisanim osobama bez potrebe nošenja maski.

Međutim, moraju i dalje poštovati mjere opreza u prisustvu nevakcinisanih ljudi i na javnim mjestima.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO