Putnici kojima je Trump zabranio ulaz u SAD ponovo mogu aplicirati za vizu

Joe Biden je takozvanu zabranu muslimanima ukinuo prvog dana svog mandata.

Novi predsjednik Joe Biden Trumpovu zabranu nazvao je 'mrljom na našoj nacionalnoj savjesti' (Reuters)

Osobe kojima je onemogućen ulaz u SAD zbog zabrane putovanja koje je bivši američki predsjednik Donald Trump uveo za 13 većinski muslimanskih i afričkih zemlja mogu podnijeti nove zahtjeve za vizu, objavio je američki State Department.

Novi predsjednik Joe Biden ukinuo je takozvanu Trumpovu zabranu muslimanima 20. januara, prvog dana svog mandata, nazvavši to “mrljom na našoj nacionalnoj savjesti”.

Ned Price, galasnogovornik State Departmenta, rekao je da osobe kojima su do 20. januara 2020. odbijeni zahtjevi za vizama, mogu podnijeti nove zahtjeve i ponovo uplatiti novac.

Zabrana pogodila oko 40.000 osoba

Oni čiji su zahtjevi za vizom odbijeni 20. januara ili poslije, imaju mogućnost tražiti ponovno razmatranje, bez podnošenja novog zahtjeva i oni ne moraju plaćati ništa, dodao je Price.

Od decembra 2017. i potvrde revidirane verzije originalne zabrane putovanja od strane Vrhovnog suda SAD-a, oko 40.000 osoba ostalo je bez prava da uđu na tlo SAD-a, sudeći prema podacima State Departmenta.

Na kraju Trumpovog mandata, zemlje čijim državljanima je zabranjeno ući u SAD bile su Mijanmar, Eritreja, Iran, Kirgistan, Libija, Nigerija, Sjeverna Koreja, Somalija, Sudan Sirija, Tanzanija, Venecuela i Jemen.

Izvor: Agencije