Nasilje nad ženama: COVID otežava dramatično stanje

Ukupno 736 miliona djevojaka i žena starijih od 15 godina su pretrpjele napad, najčešće partnera, naglašava Svjetska zdravstvena organizacija u novom izvještaju.

Iako za sada nema čvrstih dokaza, jasan je negativan utjecaj pandemije korona virusa (EPA - Ilustracija)

Trećina žena u svijetu su žrtve fizičkog, naročito seksualnog nasilja, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), a pandemija korona virusa samo otežava stanje.

Ukupno 736 miliona djevojaka i žena starijih od 15 godina su pretrpjele napad, najčešće partnera, naglašava WHO u novom izvještaju, objavljenom dan nakon Međunarodnog dana ženskih prava, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Nasilje nad ženama je endemsko zlo u svim zemljama i svim kulturama i nanosi štetu milionima žena i njhovom porodicama”, upozorio je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Negativan utjecaj pandemije

Iako za sada nema čvrstih dokaza, jasan je negativan utjecaj pandemije, koja traje duže do godinu, a prisilila je stotine miliona ljudi da ostanu kući i izazvala svjetsku ekonomsku krizu, naglasila je Claudia Garcia-Moreno, koautorica izvještaja.

“Znamo da se situacija brojnih žena pogoršala” i otkrila da je “641 milion žena, ili 26 posto svih starijih od 15 godina, bilo žrtve nasilja partnera”, rekla je ona.

“Ta situacija je zarobila žene koje su već bile zlostavljane. Odjednom su još izoliranije i u stalnoj prisutnosti partnera koji ih zlostavlja”, opisala je.

Uz to, finansijske poteškoće i stres zbog djece kod kuće i drugi problemi vezani za pandemiju mogu izazvati nova nasilja, dodala je Garcia-Moreno.

Izvor: Agencije