Nasilje nad ženama: COVID otežava dramatično stanje

Ukupno 736 miliona djevojaka i žena starijih od 15 godina su pretrpjele napad, najčešće partnera, naglašava Svjetska zdravstvena organizacija u novom izvještaju.

Iako za sada nema čvrstih dokaza, jasan je negativan utjecaj pandemije korona virusa (EPA - Ilustracija)

Trećina žena u svijetu su žrtve fizičkog, naročito seksualnog nasilja, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), a pandemija korona virusa samo otežava stanje.

Ukupno 736 miliona djevojaka i žena starijih od 15 godina su pretrpjele napad, najčešće partnera, naglašava WHO u novom izvještaju, objavljenom dan nakon Međunarodnog dana ženskih prava, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Nasilje nad ženama je endemsko zlo u svim zemljama i svim kulturama i nanosi štetu milionima žena i njhovom porodicama”, upozorio je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Negativan utjecaj pandemije

Iako za sada nema čvrstih dokaza, jasan je negativan utjecaj pandemije, koja traje duže do godinu, a prisilila je stotine miliona ljudi da ostanu kući i izazvala svjetsku ekonomsku krizu, naglasila je Claudia Garcia-Moreno, koautorica izvještaja.

“Znamo da se situacija brojnih žena pogoršala” i otkrila da je “641 milion žena, ili 26 posto svih starijih od 15 godina, bilo žrtve nasilja partnera”, rekla je ona.

“Ta situacija je zarobila žene koje su već bile zlostavljane. Odjednom su još izoliranije i u stalnoj prisutnosti partnera koji ih zlostavlja”, opisala je.

Uz to, finansijske poteškoće i stres zbog djece kod kuće i drugi problemi vezani za pandemiju mogu izazvati nova nasilja, dodala je Garcia-Moreno.

Izvor: Agencije

Povezane

Utjecaj pandemije korona virusa na povećano nasilje nad ženama u fokusu je ovogodišnje međunarodne kampanje – 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja. U UN-u navode da je rast stope nasilja toekom pandemije alarmantan, zbog restriktivnih mjera i fokusiranosti redovnih socijalnih i zdravstvenih usluga na probleme vezane za pandemiju. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad […]

Published On 25 Nov 2020

Hrvatska pravobraniteljica za ravnopravnost spolova kaže kako je tijekom karantene zaprimila povećan broj pritužbi koje se odnose na nasilje nad ženama. Izolacija i ograničavanje kretanja tijekom epidemije teške su okolnosti za one koji u svoja četiri zida proživljavaju zlostavljanje. Baš u ovo vrijeme prije dvije godine Hrvatska je ratificirala Istanbulsku konvenciju, dokument Vijeća Europe o […]

Published On 21 Jun 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO