MOK ne priznaje izbor Lukašenkovog sina

Međunarodni olimpijski komitet je saopćilo da ne priznaje izbor Viktora Lukašenka 26. februara za čelno mjesto nacionalnog Olimpijskog komiteta.

Viktor Lukašensko je na mjestu šefa bjeloruskog Olimpijskog komiteta naslijedio svog oca Aleksandra Lukašenka (EPA)
Viktor Lukašensko je na mjestu šefa bjeloruskog Olimpijskog komiteta naslijedio svog oca Aleksandra Lukašenka (EPA)

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odbio je priznati izbor Viktora Lukašenka, sina bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, za šefa Olimpijskog komiteta te zemlje.

S obzirom na to da je ocu i sinu Lukašenko već zabranjeno prisustvovati Olimpijskim igrama, u sklopu privremenih mjera koje je MOK poduzeo u decembru, olimpijsko tijelo je saopćilo da ne priznaje izbor Viktora Lukašenka 26. februara za čelno mjesto nacionalnog Olimpijskog komiteta.

Viktor Lukašensko je na mjestu šefa bjeloruskog Olimpijskog komiteta naslijedio svog oca Aleksandra, prenosi Hina.

Politička diskriminacija bjeloruskih sportista

“MOK je, također, s velikim razočaranjem primijetio da bjeloruski Olimpijski komitet nije na odgovarajući način zaštitio bjeloruske sportiste od političke diskriminacije”, navodi se u saopćenju MOK-a.

MOK je u decembru zabranio Aleksandru Lukašenku i njegovom sinu Viktoru prisustvovanje Olimpijskim igrama i isključio ih iz svih ostalih aktivnosti MOK-a, dok je istovremeno obustavio bilo kakve uplate nacionalnom Olimpijskom komitetu, osim onih za podršku sportistima u kvalificiranju za Olimpijske igre.

Aleksander Lukašenko, koji je na čelu bjeloruskog Olimpijskog komiteta bio od 1997. godine, u augustu prošle godine osvojio je šesti predsjednički mandat zaredom, što je izazvalo brojne proteste i demonstracije opozicije.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO