Moguće kašnjenje u isporuci J&J vakcina u EU

Američka kompanija suočava se s problemima zbog kojih bi dogovorena isporuka Evropskoj uniji od 55 miliona vakcina protiv COVID-19 mogla kasniti.

Očekuje se da će vakcina Johnson&Johnson 11. marta biti odobrena u Unijiu za upotrebu (EPA)

Kompanija Johnson&Johnson se suočava s problemima snabdijevanja, koji mogu da zakomplicirati planove za dogovorenu isporuku Evropskoj uniji od 55 miliona doza njenih vakcina protiv COVID-19 u drugom kvartalu ove godine.

Zvaničnik EU-a, koji je direktno umiješan u povjerljive razgovore s američkom kompanijom, rekao je za Reuters pod uslovom anonimnosti da je J&J prošle sedmice saopćio EU da se suočava s problemom isporuke sastojaka i opreme za vakcinu i da je pod znakom pitanja dogovorena isporuka 55 miliona doza do kraja juna, prenosi Tanjug.

Zvaničnik je dodao da je kompanija saopćila da nije nemoguće ispuniti dogovoreni cilj, ali da sada, zbog navedenih problema, postoji izvestan oprez da će se možda odstupiti od plana.

U planu 200 miliona doza

Reuters navodi da se očekuje da će vakcina J&J 11. marta biti odobrena u EU za upotrebu, a prve isporuke 200 miliona dogovorenih doza za ovu godinu bi mogle početi u aprilu.

Glasnogovornik Evropske komisije odbio je komentirati za Reuters raspored isporuka vakcina J&J, a u saopćenju američke kompanije se navodi da su, u skladu sa sporazumom, posvećeni isporuci 200 miliona doza EU, za koju očekuju da će početi u drugom kvartalu 2021. godine.

Kompanija je odbila komentirati za Reuters moguća kašnjenja ili ciljeve isporuka u EU za drugi kvartal.

Izvor: Agencije