Kina uvela elektronski zdravstveni pasoš

Za sada je aplikacija obavezna i rezervisana samo za Kineze.

Cilj aplikacije je da se promoviše obnova svjetske ekonomije i olakša prelazak granica (EPA)

Kina je za svoje građane uvela elektronski pasoš koji će pokazivati njihov zdravstveni status kada putuju u inostranstvo ili se vraćaju u zemlju, što bi moglo dovesti do većeg otvaranja kineskih granica.

Ove zdravstvene potvrde za međunarodna putovanja su u vidu aplikacije za pametni telefon, a sadrže zdravstvene podatke putnika, kao što su njihovi COVID testovi, PCR i za antitijela, kao i status vakcinacije.

Za sada je aplikacija obavezna i rezervisana samo za Kineze.

Ona će im osigurati veći komfor prilikom putovanja kada budu sklapani sporazumi o uzajamnom priznanju zdravstvenih potvrda Kine i drugih zemalja, napisala je agencija Xinhua, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Cilj aplikacije je da se promoviše obnova svjetske ekonomije i olakša prelazak granica, navelo je ministarstvo vanjskih poslova.

Ne navode se konkretne stvari na koje nosioci elektronskog pasoša imaju prava, niti da li druge zemlje planiraju da ga priznaju.

SAD i Velika Britanija planiraju pokrenuti slične sisteme.

Aplikacija i papirna verzija

Evropska komisija će predstaviti ideju “zelenog pasoša” u Briselu 17. marta.

Izuzev lokalizovanih žarišta, Kina se u velikoj mjeri oslobodila COVID-19 od proljeća 2020. zahvaljujući zaključavanjima, masovnom testiranju, opštem nošenju maske i obaveznim karantinima pri ulasku u zemlju.

Novi kineski zdravstveni pasoš pokrenut je jučer preko mini programa uvedenog na popularnoj aplikaciji WeChat, a može imati i papirnu verziju.

Od kraja marta 2020. Kina dozvoljava samo Kinezima ulazak na svoju teritoriju i ograničenom broju stranaca.

Dozvoljen je ulazak samo stranim diplomatama, poslovnim ljudima ili strancima koji imaju stalni boravak u zemlji.

Svi putnici, Kinezi kao i stranci po dolasku u zemlju obavezni su da idu u dvosedmični karantin u hotelu o svom trošku.

Pokretanje elektronskog zdravstvenog pasoša otvara mogućnost da se taj sistem proširi na strance, odnosno da srednjoročno djelimično budu ukinute restrikcije za ulazak i izlazak sa teritorije Kine.

Izvor: Agencije