Evropski parlament ukinuo imunitet za bivše čelnike Katalonije

Zastupnici su najavili žalbu evropskom sudu pravde u Luksemburgu; Puigdemont rekao da je evropska demokratija izgubila mnogo više.

Bivši katalonski premijer Carles Puigdemont, kojeg Madrid optužuje za referendum o nezavisnosti Katalonije, ostao bez imuniteta u Evropskom parlamentu (EPA)

Katalonski zastupnici, kojima je u utorak oduzet zastupnički imunitet u Evropskom parlamentu zbog optužnice podignute u Španiji, najavili su žalbu evropskom sudu pravde u Luksemburgu poručivši kako je “ovo tužan dan za Evropski parlament”.

“Mi smo izgubili imunitet, no Evropski parlament je izgubio još više, a posljedično i evropska demokratija”, rekao je Carles Puigdemont na konferenciji za medije u Briselu.

U utorak je objavljeno da su zakonodavci EU-a glasali za ukidanje imuniteta bivšem katalonskom šefu vlade i dvojici bivših članova vlade Toniju Cominu i Clari Ponsati.

Tajnim glasanjem 404 zastupnika glasala su za oduzimanje imuniteta Puigdemontu, Cominu i Ponsati, dok ih je 247 bilo protiv, a 42 suzdržano.

Bjegunci od zakona

Špansko državno tužilaštvo smatra Puigdemonta, Comina i Ponsati bjeguncima od zakona te ih želi izvesti pred sud u Madridu kako bi im se sudilo za organiziranje referenduma o samostalnosti Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 miliona stanovnika na sjeveroistoku Španije.

Bivši katalonski premijer Puigdemont i nekadašnji dužnosnik za zdravstvo Comin su nakon referenduma provedenog u oktobru 2017, kojeg je bio zabranio španski Ustavni sud, otišli u Belgiju a Ponsati zadužena za obrazovanje u Škotsku. Te dvije zemlje ih nisu izručile Španiji.

Puigdemont i Comin su na izborima za Evropski parlament u maju 2019. postali zastupnici a njima se prošli mjesec, nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, pridružila i Ponsati.

Španski Vrhovni sud je zatražio od Evropskog parlamenta oduzimanje zastupničkog imuniteta za svo troje. Imunitet omogućuje zastupnicima nesmetano obavljanje posla bez mogućnosti progona i hapšenja u zemljama EU-a uključujući Španiju.

Katalonski zastupnici, sada kada su ostali bez imuniteta, neće automatski biti proglašeni krivima niti izručeni Španiji. Španski Vrhovni sud će u tom slučaju morati zatražiti od pravosuđa Belgije njihovo izručenje kako bi im se sudilo u Madridu gdje je podignuta optužnica protiv njih.

Puigdemont, Comin i Ponsati tvrde da u Španiji ne bi imali pravedno suđenje te da ih se nastoji zatvoriti.

Probleme rješavati u Španiji

Devetero katalonskih dužnosnika koji su ostali u Kataloniji nakon referenduma osuđeni su 2019. na Vrhovnom sudu u Madridu na zatvorske kazne u trajanju od devet do 13 godina. Od 29. januara nalazili su se odlukom katalonske zatvorske službe u poluotvorenom režimu izdržavanja kazne, u kojem im je dopušten odlazak na posao i povratak navečer u zatvor. Petkom, subotom i nedjeljom smiju boraviti kod kuće.

Španska ministrica vanjskih poslova Arancha Gonzalez Laya rekla je, komentirajući odluku o skidanju imuniteta, kako se “problemi Katalonije rješavaju u Španiji ne u Evropi” i kako to pokazuje današnja odluka.

Izvor: Agencije