Češka će graditi dva nova nuklearna reaktora

Prvi novi reaktor bi trebao bi se priključiti na elektromrežu između 2035. i 2037. godine, a troškovi izgradnje se procjenjuju na 7,5 milijardi eura.

Trenutno su u nuklearki Dukovany u funkciji četiri reaktora starija od 30 godina (EPA)
Trenutno su u nuklearki Dukovany u funkciji četiri reaktora starija od 30 godina (EPA)

Češki regulator za nuklearnu energiju odobrio je izgradnju dva nova nuklearna reaktora u elektrani u blizini sela Dukovany, u centralnom dijelu zemlje.

Regulator SUJB izdao je odgovarajuću dozvolu nakon procjene projekta proširenja nuklearke prema zakonu o atomskoj energiji, koja je trajala godinu dana.

Nisu utvrđene činjenice koje bi spriječile proširenje nuklearke, objavila je nuklearna fizičarka Dana Drabova, predsjednica SUJB-a, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Nuklearka Dukovany nalazi se gotovo 100 kilometara sjeverno od austrijske prijestonice Beča i oko 200 kilometara istočno od njemačkog grada Passaua.

Trenutno su u nuklearki u funkciji četiri reaktora starija od 30 godina, ukupnog kapaciteta proizvodnje 2.040 megavata električne energije.

Troškovi izgradnje 7,5 milijardi eura

Struja proizvedena u toj nuklearki trenutno pokriva petinu ukupnih čeških potreba za električnom energijom.

Prema planovima češke Vlade, prvi novi reaktor bi se trebal priključiti na elektromrežu između 2035. i 2037. godine, a troškovi izgradnje se procjenjuju na 7,5 milijardi eura.

Vada u Pragu želi do 2040. godine proizvoditi više od polovine struje iz nuklearne elektrane.

Ekološki aktivisti, posebno iz obližnje Austrije, kritiziraju planove o proširenju nuklearke Dukovany, pri čemu upozoravaju da njena sigurnost u slučaju zrmljotresa nije primjerena i pozivaju na prelazak na obnovljive izvore energije.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO