Borrell: Vrijeme je da se završi dijalog Kosova i Srbije

Evropska unija radi s obje strane na postizanju sveobuhvatnog dogovora o normalizaciji, rekao je šef EU diplomatije.

Josep Borrell: Daleko smo stigli (EPA)

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell izjavio je u utorak da je, nakon deset godina dijaloga Kosova i Srbije u Briselu, došlo vrijeme da se proces završi.

“Prije deset godina održan je prvi sastanak dijaloga Kosova i Srbije u Briselu. Daleko smo stigli od tada i vrijeme je da se proces završi”, poručio je on na svom Twitter profilu, prenosi Tanjug.

Borrell, kao glavni aktuelni posrednik u dijalogu Srbije i Kosova, navodi da EU radi s obje strane na postizanju sveobuhvatnog dogovora o normalizaciji.

“To će Srbiji i Kosovu otvoriti put za evropsku budućnost”, zaključio je Borrell.

‘Srž rada EU-a na Zapadnom Balkanu’

Evropska služba za vanjske poslove (EEAS) ocijenila je da je dijalog Kosova i Srbije, koji se već 10 godina vodi pod pokroviteljstvom Brisela, postao “srž rada EU-a na Zapadnom Balkanu, ključni element pomirenja, dobrosusjedskih odnosa i odraz ispunjenja EU perspektive za regiju”.

U saopćenju izdatom povoodm desetogodišnjice od početka dijaloga Kosova i Srbije u Briselu, EEAS konstatira da su “dogovoreni važni sporazumi”, koji danas omogućavaju slobodan protok ljudi i roba između Kosova i Srbije, da su pravosuđe i policijske strukture na sjeveru Kosova integrirane, kao i da Kosovo ima svoj međunarodni pozivni broj i mogućnost da učestvuje u regionalnim formatima.

Dodaje se da su u dijalogu Kosova i Srbije, tokom 10 godina procesa, učetvovala tri visoka predstavnika EU-a, od Catherine Ashton, preko Federice Mogherini do Josepa Borrella, a da se sam dijalog “razvio u politički proces na visokom nivou, koji se bavi najsloženijim i najosjetljivijim pitanjima u osnovi odnosa Kosova i Srbije”.

‘Desetljeće je dug period’

“Bilo je teških trenutaka i kriznih vremena, a ponekad se moglo činiti da ih je nemoguće nastaviti. Međutim, na kraju su i Kosovo i Srbija pokazali nepokolebljivu posvećenost, znajući da njihovi putevi ka EU kroz dijalog”, piše u saopćenju.

Evropska služba za vanjske poslove ocjenjuje i da je “desetljeće dug period” i da se može očekivati da “dijalog sada dostigne posljednji dio”.

“Evropska unija čvrsto vjeruje da je vrijeme da se dijalog uspješno zaključi sveobuhvatnim pravno-obavezujućim sporazumom o normalizaciji između Kosova i Srbije, koji se bavi svim neriješenim pitanjima i radi s dvije strane da bi se postigao ovaj cilj”, zaključuje se u saopćenju EEAS-a.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO