Biden osigurava privremeni zaštićeni status venecuelanskim migrantima u SAD-u

Venecuelanci u SAD-u morat će dokazati svoj kontinuirani boravak, a ukoliko zadovolje kriterije, omogućit će im se privremena dozvola za ostanak u SAD-u u trajanju od 18 mjeseci.

Prema podacima UN-a, iz Venecuele je posljednjih godina iselilo oko 5,4 miliona stanovnika (Reuters)

Bidenova administracija omogućit će privremeni zaštićeni status migrantima iz Venecuele koji žive u SAD-u i radi na koordinaciji međunarodnog pritiska na venecuelanskog predsjednika za održavanje slobodnih i poštenih izbora, rekao je vladin zvaničnik u ponedjeljak.

Odlukom, koja se odnosi na oko 320.000 osoba, ispunjava se predizborno obećanje američkog predsjednika Joea Bidena da će dati sklonište Venecuelancima koji su svoju zemlju napustili uslijed ekonomskog kolapsa, humanitarne krize i političkih previranja pod vladavinom predsjednika Nicolasa Madura.

Kako bi udovoljili uslovima za privremeni zaštićeni status, Venecuelanci u SAD-u morat će dokazati svoj kontinuirani boravak, a ukoliko zadovolje kriterije, omogućit će im se privremena dozvola za ostanak u SAD-u u trajanju od 18 mjeseci, piše Reuters, prenosi Hina.

Prema podacima UN-a, iz Venecuele je posljednjih godina iselilo oko 5,4 miliona stanovnika.

Biden neće žuriti s ukidanjem sankcija

Kada je Biden preuzeo vlast u januaru ove godine, od prethodnika Donalda Trumpa naslijedio je oštar program sankcija prema Venecueli.

Jedan od zvaničnika Bidenove administracije rekao je kako je pozicija Bijele kuće takva da Biden “neće žuriti” s ukidanjem sankcija. Međutim, istaknuo je kako se Biden udaljava od jednostranog pristupa Trumpove kampanje “maksimalnog pritiska” te da s međunarodnim partnerima usko koordinira pritisak na predsjednika Madura da se u Venecueli održe slobodni i pošteni izbori.

U isto vrijeme, zvaničnik je rekao da američka administracija ocjenjuje postojeće sankcije prema Venecueli kako bi bili sigurni da su usmjerene namijenjenim metama, a ne da se njima nepotrebno kažnjava venecuelanski narod.

Izvor: Agencije