Žene u Mijanmaru u prvim redovima na protestima

U borbi za očuvanje demokratije žene u Mijanmaru su posegnule i za svojim tradicionalnim suknjama, pretvorivši ih u simbol otpora.

Žene čine oko 60 posto demonstranata u Mijanmaru (EPA)
Žene čine oko 60 posto demonstranata u Mijanmaru (EPA)

Žene u Mijanmaru od početka prodemokratskih protesta protiv vojne hunte plaćaju visoku cijenu, s najmanje šest “heroina” koje su izgubile život u sučeljavanju sa snagama reda, a u borbi za očuvanje demokratije posegnule su i za svojim tradicionalnim suknjama – longyi – pretvorivši ih u simbol otpora.

U ponedjeljak su, povodom Međunarodnog dana žena, na ulice izašle aktivistice, učiteljice, radnice, intelektualke, studentice i farmerice kako bi ponovo pozvale na “povratak Aung San Suu Kyi”, čelnice svrgnute u vojnom puču 1. februara, prenosi Hina, pozivajući se na AFP i Reuters.

U Yangonu su marširale uz transparente na kojima je pisalo “Zajedno možemo promijeniti svijet”, uz šarene zastave napravljene od tradicionalne nošnje, suknji poznatih kao longyi.

Praznovjerjem protiv nadiranja policije i vojske

Postoji praznovjere koje kaže da je muškarcima opasno preći ispod ženske odjeće jer bi mogli izgubiti svoju muškost.

“Naše suknje longys nas fizički štite. Snage sigurnosti ih se boje”, ispričala je jedna učesnica protesta.

Tako žene od pobune protiv vojnih vlasti vješaju svoje suknje i rublje na ulicama kojima prolaze demonstranti, a cilj je spriječiti nadiranje policije i vojske.

Prema Međunarodnoj federaciji za ljudska prava, žene čine oko 60 posto demonstranata u Mijanmaru, uključujući mnoge na čelu kolona.

Od 1. februara stradalo više od 50 osoba

Reuters javlja da su u ponedjeljak ubijena tri demonstranta i da su u ekonomskoj prijestolnici Yangonu zatvorene prodavnice, tvornice i banke.

Snage sigurnosti su raspoređene i kod bolnica i univerziteta.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, od prošle sedmice, policija i vojska su od 1. februara usmrtile više od 50 ljudi gušeći svakodnevne proteste protiv pučista.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO