The Economist: Šta bi Biden trebao učiniti na Bliskom istoku?

Britanski časopis analizira šta bi trebala uraditi nova američka administracija.

The Economist napominje da se američka politika na Bliskom istoku proteklih decenija fokusirala na protok zaljevske nafte i opstanak Izraela (EPA)
The Economist napominje da se američka politika na Bliskom istoku proteklih decenija fokusirala na protok zaljevske nafte i opstanak Izraela (EPA)

Nova američka administracija trebala bi poticati diplomatiju na Bliskom istoku i smanjiti napetost s Iranom, koji pati pod američkim ekonomskim sankcijama.

Britanski časopis The Economist piše kako su politike koje su vodile prethodne američke administracije na Bliskom istoku propale i da bi predsjednik Joe Biden trebao težiti postizanju stabilnosti tako što će natjerati regiju da preuzme odgovornost za svoja pitanja i odvratiti tamošnje lidere od oslanjanja na oružanu silu.

The Economist napominje da se američka politika na Bliskom istoku proteklih decenija fokusirala na protok zaljevske nafte i opstanak Izraela. Međutim, ti su se prioriteti sada promijenili, jer je Amerika postala izvoznik nafte i prirodnog plina, a Izrael, najbolje naoružana zemlja u regiji, ima formalne odnose sa mnogim arapskim susjedima.

Postoje naznake da Biden želi učiniti Bliski istok manje prioritetnim u vanjskoj politici svoje administracije, za što ima dobre razloge, navodi britanski časopis. Amerika ima hiljade vojnika raspoređenih u arapskim zemljama, ali su njene intervencije u regiji dale loše rezultate.

Mnogi Amerikanci smatraju da bi se njihova zemlja trebala usredotočiti na suprotstavljanje rastućem globalnom utjecaju Kine, umjesto na Bliski istok.

Poništiti bjanko ček

Međutim, najvažnije pitanje s kojim se sada suočava Bidenova administracija jeste kako smanjiti američki teret na Bliskom istoku, a pritom nastaviti štititi svoje vitalne interese u regiji.

The Economist vjeruje da je velika američka prodaja oružja nekim zemljama u regiji izvor problema i da ne pomaže ljudima u regiji.

Korporacija Rand nedavno je ukazala na to da je američka potrošnja na egipatske oružane snage jednaka onoj koja se troši na pomoć namijenjenu cijeloj regiji.

Časopis kaže da bi Biden trebao poništiti bjanko ček koji je Amerika dala režimima u regiji za vršenje ugnjetavanja nad vlastitim narodom.

Također, vjeruje da bi nova američka administracija trebala poticati diplomatiju na Bliskom istoku i smanjiti napetost s Iranom, koji pati pod američkim ekonomskim sankcijama.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO