Studija: Statini smanjuju smrtnost od COVID-a 19

Nova američka studija pokazala je da lijekovi protiv holesterola smanjuju i smrtnost od COVID-a 19 te ubrzavaju oporavak nakon ove bolesti.

Naučnici su uporedili ishod liječenja 1.296 pacijenata koji su hospitalizirani zbog COVID-a 19. Polovina ih je redovno koristila statine prije zaraze, a polovina nije.  (EPA - Ilustracija)
Naučnici su uporedili ishod liječenja 1.296 pacijenata koji su hospitalizirani zbog COVID-a 19. Polovina ih je redovno koristila statine prije zaraze, a polovina nije.  (EPA - Ilustracija)

Stotine miliona ljudi u svijetu koriste statine, lijekove kojima se smanjuje nivo holesterola u krvi i sprečava rizik od razvoja bolesti srca. Nova američka studija je pokazala da upravo statini, ‘lijekovi protiv masnoća’, smanjuju i smrtnost od COVID-a 19, prenosi portal Medical News Today.

Uz svoju osnovnu namjenu, statini imaju i jak protivupalni, antikoagulantni i antiviralni učinak, a sve to može pridonijeti smanjenju komplikacija vezanih uz tešku kliničku sliku COVID-a 19.

Zato i ne čudi da je grupa američkih naučnika, među kojima su bili i kardiolozi koji su brinuli za oboljele od COVID-a, istražila kakav je efekat statina na tu bolest, prenosi Hina.

Uporedili su ishod liječenja 1.296 pacijenata koji su hospitalizirani zbog COVID-a 19. Polovina ih je redovno koristila statine prije zaraze, a polovina nije.

Nakon što su pacijente uparili tako da su isključili demografske razlike i ostale faktore rizika, ustanovili su da je upotreba statina među ispitanicima smanjila smrtnost za 50 posto mjesec dana od hospitalizacije.

Brži oporavak od COVID-a 19

To je najveća dosad provedena studija takve vrste, ali nije jedina. Istraživanje provedeno prošle godine u Singapuru pokazalo je da je manja vjerovatnoća da će osobe koje koriste statine završiti na odjelu intenzivne njege zbog COVID-a 19 od onih koji ih ne uzimaju kao uobičajenu terapiju.

U američkoj studiji je ustanovljeno i da se pacijenti koji koriste statine brže oporavljaju od COVID-a.

Naučnici misle da bi to moglo biti zato što statini, osim što smanjuju upale i rizike od pojave ugrušaka, uklanjaju holesterol iz vanjskih ovojnica stanice. Receptori na koje se veže SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID, nalaze se upravo u dijelu stanične membrane u kojoj se taloži holesterol. Ako ga nema, virus ne može prodrijeti u stanicu, pokazali su rezultati studije.

Naučnici svoja saznanja sada moraju potvrditi većim i detaljnijim kliničkim istraživanjem.

“Ako klinička istraživanja potvrde rezultate, statini bi se mogli pokazati jeftinom i efikasnom terapijskom strategijom u borbi protiv COVID-a”, rekao je glavni autor studije, Mahesh V. Madhavan, kardiolog iz Medicinskog centra Irving pri njujorškom univerzitetu Columbia.

Izvor : Agencije

Povezane

Ivermektin, poznat kao lijek za liječenje parazita kod stoke i kožnih bolesti kod ljudi, pokazao se učinkovitim u borbi protiv COVID-a 19 – ublažava simptome i smanjuje smrtnost za čak 75 posto.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO