Poznate tamnopute ličnosti stale uz Meghan Markle

Serena Williams i Amanda Gorman su među poznatima koji su komentirali izjave vojvotkinje od Sussexa o rasizmu u britanskoj kraljevskoj porodici.

Veoma gledani intervju bio je prvi istup Meghan Markle i princa Harryja otkako su se odrekli svojih kraljevskih obaveza (Reuters)
Veoma gledani intervju bio je prvi istup Meghan Markle i princa Harryja otkako su se odrekli svojih kraljevskih obaveza (Reuters)

Nekoliko poznatih ličnosti i hiljade korisnika društvenih mreža izrazili su podršku vojvotkinji od Sussexa Meghan Markle, nakon njenih izjava u intervjuu koji je dala Oprah Winfrey.

Svi oni su osudili „okrutnost“ kojoj je Markle navodno bila izložena od strane britanske kraljevske porodice i dijela tamošnjih medija.

Veoma gledani intervju, koji je emitovan kasno sinoć na CBS-u, bio je prvi istup Meghan Markle i njenog supruga, princa Harryja, otkako su se odrekli svojih kraljevskih obaveza prije godinu.

‘Minimiziranje i demoniziranje’

U dvosatnom intervjuu koji će vjerovatno izazvati burne reakcije s obje strane Atlantika, par je govorio o kontroverznim diskusijama u palači o boji kože njihovog sina Archieja, gubitku kraljevske zaštite i pritisku koji je vojvotkinju nagnao na misli o samoubistvu.

Na Twitteru, nekoliko poznatih ličnosti iskazalo je podršku Meghan, čija je majka tamnoputa, a otac bijelac, za tvrdnje o navodnoj diskriminaciji kojoj je bila izložena nakon što se udala u kraljevsku porodicu 2018. godine.

Njena prijateljica Serena Williams, teniska zvijezda sa 23 osvojena Grand Slam naslova, napisala je da razumije „bol i okrutnost“ koju je Meghan doživjela.

„Iz prve ruke znam da institucije i mediji koriste seksizam i rasizam da bi ocrnili žene i tamnopute osobe, kako bi nas minimizirali i demonizirali“, napisala je Williams.

„Mentalne posljedice sistemskog ugnjetavanja i viktimizacije su poražavajuće i često sa smrtnim posljedicama“, dodala je.

Američka televizijska voditeljica Nina Parker napisala je: „Znate zašto crne žene vjeruju Meghan? Zato što tačno znamo kako izgleda mikroagresija i kako vas polako izluđuje“.

Drugi tvrde da je odstupanje para od kraljevskih obaveza simbol „cijene rasizma“ u državi.

‘Dekolonizirajmo svoj um’

“Njihov gubitak je propuštena prilika da se riješimo [nasljeđa] ropstva i kolonijalizma”, piše u tvitu američke autorice Heather McGhee.

Pjesnikinja Amanda Gorman, koja je izazvala pažnju svijeta nastupom na inauguraciji Joea Bidena, napisala je: „Ovo nije princezin ‘sretan’ kraj. No, ponekad se promjene ne tiču sreće, već zaliječenja“.

„Nejasno je da li će ovo promijeniti kraljevsku porodicu, ali Meghanina snaga će sigurno redefinirati porodice svugdje. Zamislite žene koje će biti inspirisane da se počnu boriti za sebe“, dodala je.

Bernice King, kćerka Martina Luthera Kinga, napisala je da Meghanin slučaj pokazuje da “kraljevska porodica nije štit od razaranja i očaja rasizma”, dodajući da je takva diskriminacija „traumatizirajuća prijetnja mentalnoj, fizičkoj i ekonomskoj dobrobiti miliona ljudi”.

„To nije razlika u mišljenjima. To nije iluzija ‘probuđenih’. To je sveprisutno zlo. Dekolonizirajmo svoj um“, napisala je.

Tokom intervjua, Meghan je rekla da nije shvatala u šta se upušta kada se pridružila kraljevskoj porodici.

Izvor : Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO