Fauci: Svi studenti u SAD-u biće vakcinisani do početka 2022.

Vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci izjavio je da će studenti završnih godina studija u SAD-u biti vakcinisani do jeseni.

Fauci je izrazio uvjerenje da će nacionalni Centri za kontrolu i prevenciju bolesti "u narednih nekoliko dana" odobriti ublažavanje mjera za ljude koji su vakcinisani (EPA)

Vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci izjavio je da će studenti završnih godina studija u Sjedinjenih Američkih Država biti vakcinisani do jeseni, dok će njihove mlađe kolege najvjerovatnije biti vakcinisane početkom 2022. godine.

On je izrazio uvjerenje da će nacionalni Centri za kontrolu i prevenciju bolesti “u narednih nekoliko dana” odobriti ublažavanje mjera za ljude koji su vakcinisani, ali je apelirao na 80 posto populacije u SAD-u koja još čeka na vakcinaciju da se dosljedno pridržava i provodi preventivne antiepidemijske mjere, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

“Na dobrom smo putu, samo je potrebno da izdržimo još malo”, izjavio je dr Fauci u intervjuu za televizijsku mrežu CBS.

Proces vakcinacije

U SAD-u se u prosjeku svakodnevno vakciniše otprilike 2,1 miliona ljudi, navodi Reuters.

Fauci je sredinom februara rekao da će ljudi morati da nose maske još nekoliko mjeseci kako bi izbjegli korona virus dok traje akcija vakcinacije.

Fauci je za TV ABC rekao da bi nakon što se vakciniše 75 do 80 posto populacije nivo virusa u zajednici mogao da se smanji tako da bi neke stroge mjere javnog zdravlja mogle da se popuste, prenio je Tanjug, pozivajući se na AP.

Ipak, epidemiolog je dodao da svako ublažavanje sigurnosnih mjera treba da se vrši “razborito i postepeno”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO