EU od aprila očekuje 100 miliona doza vakcina mjesečno

Od aprila bi količine vakcina mogle biti udvostručene zbog planova proizvođača, ali i zato što bi druge vakcine mogle biti odobrene, rekla je Ursula von der Leyen.

Za sada su u Evropskoj uniji odobrene vakcine samo tri proizvođača:  Pfizer/BioNTecha, Moderne te AstraZenece (EPA)
Za sada su u Evropskoj uniji odobrene vakcine samo tri proizvođača:  Pfizer/BioNTecha, Moderne te AstraZenece (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen očekuje od aprila 100 miliona doza vakcina na mjesec.

“Od aprila nadalje, količine bi mogle biti ponovno udvostručene zbog planova proizvođača, ali i zato što bi druge vakcine mogle biti odobrene”, rekla je za njemački list Stuttgarter Zeitung i Stuttgarter Nachrichten u komentarima u koje je novinska agencija dpa imala uvid.

Von der Leyen očekuje “prosječno oko 100 miliona doza na mjesec u drugom tromjesečju, ukupno 300 miliona doza do kraja juna”.

Prema pisanju lista, to bi značilo nekih 20 miliona doza na mjesec za Njemačku, a za šta će biti potrebno znatno povećati kapacitete vakcinisanja.

Odobrene vakcine

Otkako je vakcinisanje počelo krajem decembra, oko 7,3 miliona doza vakcina određeno je Njemačkoj, prema podacima Instituta Robert Koch Institute (RKI) od petka. Od pet miliona vakcinisanih samo je polovina dobila drugu dozu u Njemačkoj.

Za sada su u Evropskoj uniji odobrene vakcine samo tri proizvođača:  Pfizer/BioNTecha, Moderne te AstraZenece.

U četvrtak se očekuje da Evropska agencija za lijekove (EMA) preporuči odobrenje za vakcinu američkog proizvođača Johnson&Johnson.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO