Dvojica njemačkih političara u skandalu sa zaštitnim maskama

Savezni zastupnici Nikolas Loebel (CDU) i Georg Nuesslein (CSU) primili su po 250.000 eura provizije prilikom nabavke velikih količina zaštitnih maski.

Njemačka je prošle godine pokušavala na sve načine na globalnom tržištu nabaviti što više maski (EPA)
Njemačka je prošle godine pokušavala na sve načine na globalnom tržištu nabaviti što više maski (EPA)

Dvojica njemačkih političara saopćila su da napuštaju svoje stranke i daju ostavku na sve dužnosti pod pritiskom javnosti i stranačkih čelnika zbog afere uzimanja mita prilikom nabavki zaštitnih maski u pandemiji korona virusa.

Političar vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) Nikolas Loebel dao je u ponedjeljak ostavku na sve političke dužnosti, a povlači se i sa zastupničkog mjesta u Bundestagu zbog afere primanja mita pri nabavci zaštitnih maski na svjetskom tržištu, prenosi Hina.

“Kako bi spriječio daljnje nanošenje štete mojoj stranci, odlučio sam povući svoj zastupnički mandat”, saopćio je ured tog demokršćanskog zastupnika.

Primio 250.000 eura provizije

Prije toga je nekoliko čelnih ljudi CDU-a, među kojima i novi predsjednik stranke Armin Laschet, Loebelu sugerirao da podnese ostavku.

Nakon prvih optužbi za mito, 34-godišnji Loebel najavio je da će zastupnički mandat povući tek krajem augusta.

Predbacuje mu se da je kao vlasnik posredničke kompanije primio 250.000 eura za posredovanje pri kupovini veće količine medicinskih zaštitnih maski prošlog ljeta.

Pod optužbom za primanje mita povezanog s nabavkom velikih količina zaštitnih maski našao se i zastupnik Georg Nuesslein iz CDU-ove sestrinske stranke Kršćansko-socijalne unije (CSU).

On se već povukao sa svih položaja u Bundestagu, a njegov advokat saopćio je u ponedjeljak kako se Nuesslein povlači iz politike na saveznom nivou.

Kod ovog bavarskog političara je također riječ o iznosu od 250.000 eura provizije.

U nedjelju izbori u dvije pokrajine

Njemačka je prošle godine, tokom prvog pandemijskog vala, pokušavala na sve načine na globalnom tržištu nabaviti što više maski.

Kako javljaju njemački mediji, tom prilikom je dolazilo do mnogih sklapanja poslova na štetu poreznih obveznika.

Skandal zbog kojeg su dvojica političara bila prisiljena napustiti sve dužnosti dešava se uoči nedjeljnih izbora u njemačkim saveznim pokrajinama Baden Wuertenbergu i Porajnju-Falačkoj, u nastojanju obiju stranaka vladajućeg bloka da pretrpe što manje štete uoči tih izbora, ali i onih na saveznom nivou, koji će se održati u septembru.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO