Evropski čelnici, Harris i Ardern istakli ulogu žena u pandemiji

Zbog pandemije postoji rizik da budu izbrisana desetljeća postignuća evropskih žena u borbi za pravo na rad, podjelu poslova kod kuće, na samostalnost i na donošenje vlastitih odluka.

Potpredsjednica SAD-a obratila se videoporukom (EPA)
Potpredsjednica SAD-a obratila se videoporukom (EPA)

Povodom Međunarodnog dana žena, peedsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, potpredsjednica SAD-a Kamala Harris, premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern i predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli upozorili su na utjecaj pandemije COVID-19 na ekonomski i društveni položaj žena u svijetu.

Žene su znatno zastupljenije od muškaraca u zdravstvenom sektoru te su govornici pred otvaranje plenarne sjednice u ponedjeljak u EP-u istaknuli važnu ulogu žena u pandemiji, ali i ukazali na opasnosti koje po njihov položaj nosi aktuelna kriza, prenosi Hina.

Sassoli je u uvodnom govoru istaknuo da “zbog pandemije postoji rizik da budu izbrisana desetljeća postignuća evropskih žena u borbi za pravo na rad, podjelu poslova kod kuće, na samostalnost i na donošenje vlastitih odluka“.

Arden: Podržimo žene koje vode kompanije

Kamala Harris je u videoporuci ukazala da se sada “suočavamo s pandemijom, ekonomskom nestabilnošću, s rasnom nepravdom, s prijetnjama za našu demokratiju i s posljedicama klimatskih promjena”.

“Moramo osigurati sigurnost žena kod kuće i u svakoj zajednici. (…) Naposljetku, moramo ženama dati ravnopravan glas u donošenju odluka, jer je to ključno za slobodne i pravedne demokratije. To nije samo čin dobre volje, to je pokazatelj snage. Ako izgradimo svijet koji je i po mjeri žena, naši će narodi biti sigurniji, jači i napredniji”, rekla je potpredsjednica SAD-a.

Novozelandska premijerka je u videoporuci ukazala na izazove koje predstoje u razdoblju oporavka od krize izazvane pandemijom.

“Mi ćemo se, kao čelnici, naći na ispitu, ali moramo se oduprijeti lažnim obećanjima i iskušenjima protekcionizma i nacionalizma pri oporavku od bolesti COVID-19. Moramo učiniti više i kako bismo podržali kompanije koje vode žene, da i one budu uključena u oporavak, kako bi spremnije iskusila koristi od trgovine”, rekla je.

Govornici su se usaglasili oko važnosti rješavanja problema neravnopravnosti, naglasivši da su razlike u platama i zapošljavanju između muškaraca i žena jedan od ključnih problema suvremenog društva.

Kontinent jednakih mogućnosti za muškarce i žene

Von der Leyen je ocijenila da “žene moraju raditi dvostruko više kako bi dobile jednaku platu, ista priznanja ili rukovodeće funkcije kao njihovi muške kolege” i poručila da ““želi da Evropa konačno postane kontinent jednakih mogućnosti za muškarce i žene”.

“Danas stopa zaposlenosti žena iznosi 67 posto, a muškaraca 78 posto. To jednostavno nije prihvatljivo. Prošle sedmice smo postavili novi cilj za Evropu: moramo smanjiti razliku u zaposlenosti muškaraca i žena za polovicu, a do kraja ovog desetljeća 78 posto svih Evropljana mora imati posao”, rekla je predsjednica EK-a.

Sassoli je napomenuo da “žene moraju ravnopravno sudjelovati u donošenju odluka” i da je “neprihvatljivo da u prosjeku žene u Evropi zarađuju 14,1 posto manje od muškaraca”.

Komentirajući brojčane podatke u vezi zaposlenosti i zarade žena, Ardern je kazala da ćemo uz pomoć takvih statistika moći zaključiti “jesmo li napredovali u budućnosti i jesmo li postigli jednakost”.

Von der Leyen je ustvrdila da članice Evropske unije moraju uključiti žene u donošenje odluka te im pružiti glavne funkcije kada je riječ o nacionalnim planovima oporavka.

Stavimo žene i djevojke u srce naše reakcije

“Postići ćemo istinski oporavak jedino ako ti planovi budu namijenjeni svima”, izjavila je predsjednica EK-a.

Sassoli je zaključio da se “protiv ove pandemije i protiv njenog ekonomskog i društvenog učinka na sve ljude i živote možemo boriti jedino ako stavimo žene i djevojke u srce naše reakcije”.

Harris je, komentirajući buduće odnose EU-a i SAD-a u mandatu predsjednika Joea Bidena, rekla da se ona i predsjednik “raduju saradnji sa zastupnicima u EP-u na jačanju transatlantskog saveza”.

“Ključno je da zajedno radimo na promicanju načela koja jačaju demokracije: odgovornosti i transparentnosti, vladavini prava i ljudskim pravima. Nemojmo zanemariti prilike koje nam se nude da to učinimo”, zaključila je u poruci.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO