Pandemija oborila popularnost stranke Angele Merkel

S padom od dva postotna poena, šodrška javnosti konzervativcima njemačke kancelarke Angele Merkel stigla je na najniži nivo za posljednjih godinu dana.

Vlada je na meti kritika zbog sporosti kampanje vakcinacije, propusta u distribuciji COVID testova stanovništvu i zamora javnosti od restrikcija za suzbijanje epidemije (Reuters)
Vlada je na meti kritika zbog sporosti kampanje vakcinacije, propusta u distribuciji COVID testova stanovništvu i zamora javnosti od restrikcija za suzbijanje epidemije (Reuters)

Poslije kritika zbog upravljanja pandemijom, podrška javnosti konzervativcima njemačke kancelarke Angele Merkel pala je na 32 posto, što je manje od njihovog rezultata na posljednjim parlamentarnim izborima, pokazuje posljednja anketa.

S padom od dva postotna poena za sedmicu dana podrška kancelarkinoj Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU) i stranci njenog bavarskog saveznika, Kršćansko-socijalnoj uniji (CSU), stigla je na najniži nivo za posljednjih godinu dana, utvrđeno je anketom za dnevnik Bild, piše Beta pozivajući se na izvještaj agencije AFP.

Vlada je na meti kritika zbog sporosti kampanje vakcinacije, propusta u distribuciji COVID testova stanovništvu i zamora javnosti od restrikcija za suzbijanje epidemije.

Profitiraju AfD i FDP

Njemački konzervativci dostigli su podršku od gotovo 40 posto na svom vrhuncu za vrijeme prvog talasa pandemije na proljeće 2020. godine, kada je Njemačka izgledala kao dobar primjer u Evropi u borbi protiv COVID-a 19.

Od slabljenja podrške konzervativcima profitiraju dva pokreta vrlo kritična prema restrikcijama uvedenim stanovništvu zbog pandemije: nacionalistički AfD koji je ima 10 posto i liberalna stranka FDP sa devet posto, prema anketi.

Ovakvi podaci su loša vest za kancelarku sedmicu dana pred regionalne izbore u dvije savezne države: Baden-Virtembergu i Rajni-Palatinatu, koji će poslužiti kao test, a pre svega uoči parlamentarnih izbora u Njemačkoj krajem septembra.

Učinak od 32,9 posto glasova koje su dvije sestrinske partije CDU/CSU postigle na parlamentarnim izborima 2017. godine već je smatran slabim, iako je Angela Merkel bila ponovo izabrana za četvrti i posljednji mandat kao kancelarka.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO