Devet ubijenih nakon Duterteove naredbe da se ‘dokrajče’ komunisti

Duterteove prijetnje protiv komunista potaknule su strah od novog vala krvoprolića.

Human Rights Watch je također izrazio zabrinutost smrtonosnim racijama, navodeći da se, prema izvještajima, čini da se radi o 'koordinisanom planu” vlasti' (Reuters)

Najmanje devet aktivista je ubijeno u simultanim policijskim racijama na sjeveru Filipina. One su se desile samo dva dana nakon što je predsjednik Rodrigo Duterte naredio vladinim snagama da “ubiju” i “dokrajče” sve komunističke pobunjenike u državi.

Prema navodima policije, šest ljudi je također uhapšeno u tri racije koje su provedene u tri provincije koje okružuju metro-područje Manille, dok je najmanje šest osoba “pobjeglo”.

Policija je također rekla da je imala naloge za hapšenje za 18 osoba, dodajući da su se neki opirali hapšenju što je rezultiralo njihovom smrću, piše Al Jazeera English.

Grupe za zaštitu ljudskih prava Karapatan i Kabataan (omladinska) partija opovrgavaju navode vlade, tvrdeći da su ubijene osobe “likvidirane”.

Među ubijenima je i Emmanuel “Manny” Asuncion, čelnik sindikata u provinciji Cavite, izvan Manile, saopštila je ribarska federacija Pamalakaya.

Strah od novog krvoprolića

Studentska publikacija UPLB Perspective pri univerzitetu Filipina, izvijestila je da su muž i žena,  organizatora sindikata, također ubijeni u provinciji Batangas, koja graniči sa filipinskom prijestolnicom.

Chai and Ariel Evangelista su zajedno sa 10-godišnjkim sinom, nestali samo nekoliko sati prije smrti. Još je nepoznato gdje se nalazi sin.

U provinciji Rizal, Karpatan je potvrdio smrt još dvojice aktivista nakon pucnjave.

I dok je policija izvršila racije u nedjelju, iz Karpatana kažu kako vojska “poslušno sluša predsjednikove naredbe – ubij, ubij, ubij”.

Human Rights Watch je također izrazio zabrinutost smrtonosnim racijama, navodeći da se, prema izvještajima, čini da se radi o “koordinisanom planu” vlasti.

Predsjednik Duterte je u petak pokrenuo “protivpobunjeničku” operaciju protiv komunističkih pobunjenika.

Njegove prijetnje protiv komunista potaknule su strah od novog vala krvoprolića sličnom onom tokom “rata protiv droga” u kojem je ubijeno hiljade ljudi, uključujući i djecu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO