Austrija privremeno obustavila vakcinisanje AstraZenecom zbog smrtnog slučaja

Iako se navodi da nema dokaza o vezi spomenutih stanja s vakcinom i vakcinisanjem, iz opreza je privremeno obustavljeno vakcinisanje vakcinama kompanije AstraZeneca.

Sve dosadašnje evaluacije pokazale su da je vakcina AstraZenece protiv COVID-a 19 sigurna i djelotvorna (Reuters)

Austrijske vlasti privremeno su iz opreza obustavile vakcinisanje serijom vakcina protiv COVID-a 19 kompanije AstraZeneca, dok traje istraga o smrti jedne osobe i razvoju plućne embolije u druge nakon vakcinisanja, izvijestio je u nedjelju austrijski Državni ured za sigurnost zdravstvene zaštite (BASG).

BASG je primio dva izvještaja koja se povezuju s vakcinom iz iste AstraZenecine serije, a pacijenti su ga dobili u klinici u gradu Zwettlu u pokrajini Donjoj Austriji, stoji u saopštenju koje prenosi Reuters.

Po podacima navedenim u izvještaju, 49-godišnjakinja je umrla od posljedica teškog poremećaja koagulacije krvi, a 35-godišnjakinje se razvila plućna embolija, ali ona se oporavlja.

Plućna embolija je akutni poremećaj koji nastaje iznenadnim nakupljanjem zgusnute krvi u pulmonarnoj arteriji s posljedičnom opstrukcijom dotoka krvi u plućno tkivo.

Nema dokaza o uzročno-posljedičnoj vezi

“Trenutno nema dokaza o uzročno-posljedičnoj vezi spomenutih stanja s vakcinom i vakcinisanjem”, saopštio je BASG.

Švicarske novine Niederoesterreichische Nachrichten, televizija ORF i novinska agencija APA izvijestile su da su obe žene medicinske sestre zaposlene u klinici u gradu Zwettlu.

U saopštenju BASG-a stoji da zgrušavanje krvi nije među poznatim nuspojavama vakcine te se dodaje da se odmah počelo s istragom kako bi se u potpunosti isključila bilo kakva optencijalna povezanost vakcine s tim zdravstvenim problemima, odnosno smrtnim ishodom.

“Iz opreza više ne koristimo preostale zalihe ove serije AstraZenecine vakcine”, stoji u saopštenju.

Novinska agencija APA prenosi saopštenje predstavnika AstraZenece koji je kazao da je kompanija u kontaktu s austrijskim vlastima i da podupire istragu.

Vakcina odobrena 30. januara

Agencija podsjeća da su vakcinu odobrile i Evropska agencija za lijekove i Svjetska zdravstvena organizacija na temelju globalnoga kliničkog ispitivanja u kojem je učestvovalo 23.000 ispitanika.

“Sve dosadašnje evaluacije pokazale su da je vakcina AstraZenece protiv COVID-a 19 sigurna i djelotvorna”, prenijela je APA.

Regulatori Evropske unije tu su vakcinu odobrili 30. januara, uz objašnjenje da je učinkovito i sigurno za upotrebu. Nuspojave uočene tokom ispitivanja uglavnom su bile kratkotrajne, a problemi sa zgrušavanjem krvi nisu evidentirani.

Izvor: Agencije