U neredima u Senegalu četiri mrtva, vlada obećava uspostavljanje reda

U sukobima snaga reda u Senegalu i demonstranata koji traže oslobađanje opozicionara Ousmanea Sonkoa četiri osobe su poginule.

U više kvartova u Dakaru u petak su izbili jaki sukobi koji nisu viđeni više godina, a policija je izgleda odgovarala uglavnom sredstvima za borbu protiv demonstracija (EPA)

U sukobima snaga reda u Senegalu i demonstranata koji traže oslobađanje opozicionara Ousmanea Sonkoa četiri osobe su poginule, objavila je u petak navečer vlada te zapadnoafričke zemlje i obećala da će upotrijebiti sva sredstva da ponovo uspostavi red.

“Vlada žali zbog izgubljenih života” za vrijeme događaja “koji proističu iz velikog banditizma i pobune”, rekao je u obraćanju preko televizije ministar unutrašnjih poslova Antoan Felix Abdulaye Diom, prenosi Beta.

On je optužio opoziconara Ousmanea Sonkoa da je pozvao na nasilje i na pobunu.

Hapšenje Sonkoa, koji je bio treći na predsjedničkim izborima 2019, doveli su do izljeva nezadovoljstva izazvanog teškim životnim uvjetima.

U Dakaru, glavnom gradu Senegala u petak su vođene ulične borbe snaga sigurnosti i stotine mladih koji su tražili oslobađanje glavnog opozicionara Ousmanea Sonkoa.

Tenzije su porasle posljednjih dana u zemlji koja obično važi za otok stabilnosti u Zapadnoj Africi, bez izgleda za smirivanje, a vlasti su riješile da zadrže Sonkoa u pritvoru.

U više kvartova u Dakaru u petak su izbili jaki sukobi koji nisu viđeni više godina, a policija je izgleda odgovarala uglavnom sredstvima za borbu protiv demonstracija.

Mnogi demonstranti su izrazili bijes prema predsjedniku Mackyju Sallu.

Protesta je bilo i u drugim gradovima Senegala.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u petak je rekao da je vrlo zabrinut situacijom u Senegalu i zatražio da se izbjegne eskalacija.

Izvor: Agencije