Protesti protivnika epidemioloških mjera u Švedskoj i Austriji

Na tv snimkama se vidi kako policija u Stockholmu ‘odguruje’ neke demonstrante; u Austriji provjeravali poštuju li demonstranti distancu i nose li maske.

Po tv snimkama na protestu u Stockholmu se okupilo nekoliko stanovnika građana (EPA)

Švedska policija u subotu je rastjerala ​​stotine protivnika restriktivnih mjera uvedenih da bi se suzbilo širenje korona virusa, a protesti u glavnom gradu Stockholmu organizirani su unatoč zabrani velikih okupljanja.

Policija je blokirala most u središtu grada i na svojoj internetskoj stranici objavila da pregovara s organizatorima okupljanja nastojeći privoljeti demonstrante da se raziđu, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Na tv snimkama se vidi kako policija rastjeruje i ‘odguruje’ neke demonstrante, a po policijskom izvještaju jedan njihov pripadnik lakše je ozlijeđen i prevezen u bolnicu.

“Policija je donijela odluku da se nedopušteno okupljanje koje je u toku prekine”, objavljeno je u subotu na internetskim stranicama stockholmske policije.

Ranije ove sedmice, organizator protesta Filip Sjostrom lokalnim je medijima rekao kako očekuje da se demonstracijama, najavljenim na Facebooku, pridruži oko 2000 ljudi.

Po tv snimkama okupilo se nekoliko stotina stanovnika glavnoga grada, a po pisanju švedskoga dnevnog lista Dagens Nyheter, demonstranti su doputovali iz raznih dijelova Švedske, zemlje u kojoj je na snazi zabrana javnog okupljanja više od osam ljudi.

Treći val pandemije

Nordijska država, koja broji deset miliona stanovnika, u petak je registrirala 4.831 novi slučaj zaraze korona virusom i 26 novih smrtnih slučajeva. Dosad su od posljedica COVID-a u Švedskoj umrle ukupno 13.003 osobe.

Vlada je prošli mjesec izvijestila da će skratiti radno vrijeme restorana, barova i kafića te da će pooštriti mjere koje se odnose na broj kupaca u trgovinama, nastojeći spriječiti izbijanje trećega vala pandemije.

Švedska vlada lijevog centra restriktivne je mjere postupno pooštravala od kraja prošle godine, no dotad je dopustila da većina škola, restorana i kompanija ostane otvorena.

‘Kurz mora otići’

Nekoliko stotina ljudi okupilo se i u Beču na protestima protiv mjera za zaustavljanje širenja korona virusa u subotu, stizali su i autobusima iz mjesta izvan glavnog grada, izvijestila je austrijska novinska agencija.

Neki od demonstranata nosili su plakate s natpisom “Kurz mora otići”, misleći na kancelara Sebastiana Kurza, izvijestila je novinska agencija APA, prenosi Hina.

Policija je provjeravala poštuju li demonstranti epidemiološke mjere, uključujući distancu i nošenje maski.

Otprilike 200 protudemonstranata okupilo se na biciklističkom skupu.

Izvor: Agencije