Al-Sisi u posjeti Sudanu zbog pregovora o brani na Nilu

Egipat i Sudan žele da se vrate pregovorima kako bi postigli ‘pravičan’ i ‘balansiran’ sporazum u vezi etiopske megabrane, kaže Al-Sisi.

Al-Sisi je u subotu sletio na međunarodni aerodrom u Khartoumu i zaputio se na sastanak sa generalom Abdelom Fattahom al-Burhanom, čelnikom vladajućeg Suverenog vijeća (Reuters)

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi posjetio je Sudan prvi put od uklanjanja s vlasti bivšeg sudanskog predsjednika Omara al-Bashara prije dvije godine, s ciljem da dva susjeda prevaziđu diplomatsku blokadu u vezi ogromne brane koju Etiopija gradi na rijeci Plavi Nil.

Al-Sisi je u subotu sletio na međunarodni aerodrom u Khartoumu i zaputio se na sastanak sa generalom Abdelom Fattahom al-Burhanom, čelnikom vladajućeg Suverenog vijeća, u predsjedničkoj palati. Tamo ih je dočekala počasna vojna straža.

Al-Sisi se također sastao sa premijerom Abdallom Hamdokom te generalom Mohammedom Hamdanom Dagalom, drugim čovjekom suverenog vijeća.

Egipatski lider također treba razgovarati o sigurnosti na Crvenom moru i razvojem na sudanskim granicama tokom njegove posjete Khartoumu, saopćilo je egipatsko predsjedništvo.

Sigurnosni izazovi

Sudan se suočava sa sigurnosnim izazovima, uključujući nasilje u regiji zapadnog Darfura i skorašnje oružane sukobe u spornom području na granici sa Etiopijom.

I Egipat i Sudan se nalaze nizvodno od Velike etiopske renesansne brane (GERD), za koju Addis Abeba kaže da je ključna za njen ekonomski razvoj.

Etiopija, koja tvrdi da ima svako pravo da koristi vode Nila koje je dugo iskorištavao Egipat, počela je prošle godine puniti rezervoar iza brane nakon što Egipat i Sudan nisu uspjeli osigurati pravno obavezujući sporazum u vezi operacija hidroelektrane.

Khartoum se brine da će brana, koja se nalazi na Plavom Nilu u blizini granice sa Sudanom, povećati rizik od poplava i da će utjecati na siguran rad njegovih brana na Nilu, dok se vodom oskudni Egipat brine da će brana utjecati na vodosnabdijevanje s Nila.

Najmanje 20 miliona Sudanaca, što je više od polovine ukupnog broja stanovnika, moglo bi biti pogođeno ako Etiopija napuni rezervoar i bude upravljala branom bez saradnje sa Sudanom, navela je vlada u Khartoumu.

“Ova posjeta dolazi u sklopu okvira bliske saradnje između dvije nacije”, rekao je Al-Burhan na konferenciji sa Al-Sisijem. “Razgovarali smo o svim stvarima koje podržavaju međusobnu saradnju”.

Novi pregovori

Al-Sisi je kazao da su se Egipat i Sudan dogovorili u vezi značaja ponovnog pokretanja “ozbiljnih i učinkovitih” pregovora s ciljem postizanja “pravičnog, balansiranog i pravno obavezujućeg” sporazuma u vezi punjenja rezervoara brane i rada.

Dvije zemlje su također odbacile pokušaje Etiopije da “nametne fait accompli i kontrolira Plavi Nil putem unilateralnih mjera koje ne uzimaju u obzir interese i prava dvije nizvodne zemlje”, rekao je on.

Sudan je nedavno predložio da Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, Ujedinjeni narodi i Afrička unija trebaju aktivni posredovati u sporu, umjesto da jednostavno prate razgovore, što je prijedlog koji Egipat podržava.

Etiopija je ove sedmice indicirala svoje protivljenje dodavanje posrednika postojećem procesu koji predvodi Afrička unija.

Al Jazeerina reporterka Hiba Morgan je u javljanju iz Khartouma kazala da su pregovori stali jer tri strane ne mogu postići dogovor “kako da pokrenu razgovore prije nego što Etiopija počne svoje drugo punjenje u julu, s početkom kišne sezone”.

Uloga posmatrača

Ona je dodala: “Sudan i Egipat su naglasili da žele da posmatrači imaju veću ulogu, žele da oni igraju ulogu posrednika sada”.

U telefonskom razgovori sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom u petak, egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry “naglasio je potrebu da se okrene ozbiljan i učinkovit pregovarački proces” u vezi brane prije drugog punjenja, koje se očekuje ovog ljeta.

Guterres je kazao da je svjetsko tijelo spremno da “podrži i učestvuje” u pregovorima koje predvodi Afrička unija, kako bi se riješio spor u vezi brane.

Nakon što je Al-Bashir svrgnut nakon velikih protesta 2019, vojno-civilno vijeće drži vlast  u Sudanu dok traje politička tranzicija za koju se očekuje da će trajati do kraja 2023.

Plavi Nil se sastaje sa Bijelim Nilom u centralnom Sudanu. Odatle, Nil se spušta sjeverno kroz Egipat i ulijeva se u Mediteransko more.

Egipat, najmnogoljudnija arapska zemlja sa više od 100 miliona stanovnika, za branu je rekla da predstavlja egzistencijalnu prijetnju i brine se će ograničit njegov dio voda Nila. Zemlja se gotovo u potpunosti oslanja na Nil kako bi se snabdio vodom za piće i za navodnjavanje.

Gotovo 85 toka Nila kreće potječe iz Etiopije. Etiopski zvaničnici se nadaju da će brana, sada više od tri četvrtine završena, doseći puno kapacitet za proizvodnju električne energije do 2023, čime bi milioni stanovnika te zemlje bili izvučeni iz siromaštva.

Izvor: Al Jazeera i agencije